tisdag 8 augusti 2017

Matbröd till smörgåstårta


40 g jäst 
31/2 dl mjölk 
1 tsk salt 
2 msk farinsocker 
½ dl matolja 
Ca 8-9 dl vetemjöl special 
Ugn: 250° 


Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme och häll den över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, farinsocker, matolja och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut ett runt bröd ca 25 cm i diameter. Lägg brödkakan i smord form, gärna med löstagbarkant. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Ställ brödet i nedre delen av ugnen och grädda ca 10 minuter. Stäng av värmen och låt brödet eftergräddas ca 20 minuter. Ta ut brödet och låt det kallna på galler under duk. Skär 4-6 tunna skivor. Brödet går att frysa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar