1 kg fryst lax (tex Pink)
5 dl vatten
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
några dillstjälkar
2 dl gräddfil
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar
6 gelatinblad
2 dl vispgrädde
400 g rökt lax eller regnbåge i tunna skivor
1 1/2 dl finhackad dill
Tina och skölj laxen. Skär den i två filéer och ta bort skinn och ben. Koka upp vattnet med salt, pepparkorn och dillstjälkar i en låg, vid panna, typ traktörpanna. Lägg i laxen och sjud den under lock tills den är helt färdig, ca 15 min. Låt laxen kallna i spadet. Ta upp laxen och lägg den i en matberedare. Finfördela laxen och tillsätt gräddfil, tomatpuré, salt och peppar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Vispa grädden till fast skum. Vänd försiktigt ner den i laxsmeten. Krama ur och smält gelatinet i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen på full effekt ca 20 sek. Låt gelatinet svalna något och häll det sedan i laxsmeten. Klä en 1 1/2 liters avlång bakform invändigt med plastfolie och sedan med drygt hälften av de tunna, rökta laxskivorna. Låt skivorna hänga något över kanten. Skär resten av laxskivorna i tärningar och blanda i laxsmeten. Fyll formen med hälften av laxsmeten. Strö över dillen och häll på resten av laxsmeten. Vik över de rökta laxskivorna och täck formen med plastfolie. Låt laxterrinen stå i kylskåp 3-4 timmar. Ta upp terrinen ur formen med hjälp av plastfolien. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Servera den med en sås gjord på lätt crème fraiche och rikligt med hackade örter, sallad och citronskivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar