12-15 st
3½ dl vetemjöl
8 msk vatten
200 g smör
Fyllning och garnering
Ca 1 dl vaniljkräm
Äppelklyftor
Kanel och socker
Sockerglasyr eller sockerlag
Nyp ihop mjöl och vatten i en bunke och arbeta raskt ihop degen. Låt vila kallt i ca 30 min. Kavla ut degen på kallt lättmjölat bakbord. Hyvla smöret i tunna flak med osthyvel och lägg ut smöret på halva degen. Vik degen över smöret vrid ¼ varv kavla t igen. Vik nu i 3 delar över varandra. Vrid kavla ut och vik i 3 delar ytterligare 2 ggr. Borsta bort mjöl som behövs för utkavling mellan varje gång och lägg degen i kyl ca 15 min mellan varje utkavling. Kavla ut smördegen ca ½ cm tjock. Sporra ut fykanter ca 8x8 cm. Tyck en fördjupning i mitten fyll med en klick vaniljkräm lägg på en äppelklyfta och strö på kanel och socker. Grädda ett steg upp i 250-275grader tills de höjt sig. Minska värmen och låt dem stå kvar någon minut till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar