3 dl socker
4/5 dl vatten
65 g glukos
(karamellfärg)
olja
sockertermometer
2 st gafflar
några smörpappersark
kvastskaft
4/5 dl vatten
65 g glukos
(karamellfärg)
olja
sockertermometer
2 st gafflar
några smörpappersark
kvastskaft
Häll först vatten och sedan socker i en kastrull. När sockret börjar smälta, drar man ner till svag värme och rör sedan tills det smält helt och börjat koka. (Skumma eventuellt ytan med hålslev och skölj sleven i vatten mellan skumningarna). Se till att inget osmält socker sitter fast på insidan av kastrullen. Tillsätt glukos, lägg på ett lock och låt det koka på hög värme. När temperaturen stigit till 152ºC drar man av kastrullen och sätter den på en träskiva i 2 minuter så det svalnar lite och tjocknar.
Lägg smörpapper på golvet, och olja in eller häng smörpapper över kvastskaftet som man lägger som en bro mellan t ex 2 stolar. Håll ihop gafflarna och doppa ner dem i sockret. Sväng gafflarna fram och tillbaka över skaftet. Samla ihop trådarna på en oljad plåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar