söndag 23 december 2018

Sockerfri Butterkaka

2 dl mjölk 
25 g jäst 
1 ägg 
100 g rumsvarmt margarin 
2 msk sötströmedel 
1 krm salt 
7½ dl vetemjöl 
Fyllning 1. 
100 gr smör 
2 msk sötströmedel 
1 finriven bittermandel 
Fyllning 2.  
1 dl mjölk 
1 msk osötad kok-marsanpulver! 
½ msk strösötmedel  
PENSLING OCH GARNERING   
1 ägg  flagad mandel    


Värm mjölken fingervarm. Häll över söndersmulade jästen i degbunken. Rör om till jästen är upplöst. Tillsätt ägget och klicka ned matfettet. Blanda i sötmedlet och saltet. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt den vila under bakduk 40 min.Blanda ingredienserna till första fyllningen.  Mät upp mjölken till fyllning 2 i kastrull med marsanpulvret och sötmedlet. Sjud under omrörning till krämen tjocknat. Ta genast kastrullen av plattan och låt smeten svalna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den samman lätt. Kavla sedan ut degen och bre på fyllning 1, rulla sedan samman degen. Skär degrullen i skivor och lägg i en rund form ca. 28 cm i diameter Ställ kakan att jäsa i 40 min. När kakan jäst lägg en klick av fyllning 2 i mitten på varje bulle. Pensla kakan med uppvispat ägg. Strö på flagad mandel. Grädda 30 min på 200grader.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar