måndag 24 december 2018

Knäckkakor

2 dl socker
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap
1,5 sl smält smör eller margarin
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Blanda allt och klicka upp smeten på bakplåtspapper med en sked. Grädda kakorna i 200-225ºC. Böj kakorna som spån när de är klara om du vill.

Knäckflarn

150 g margarin eller smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl ljus sirap  


Sätt på ugnen på 175-200grader och smält matfettet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på plåtar, täckta med bakplåtspapper eller osmorda. Tag drygt 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt. Grädda dem mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått en fin färg, det tar 6-7 min.  Låt dem svalna något innan de lossas från plåten. Böj dem över en kavel eller något annat runt innan de stelnat om du vill.

söndag 23 december 2018

Tomatmarmelad

1 kg mogna, röda tomater
3 citroner
6 dl sockel
2 tsk röd Melatin


Skölj och skär tomaterna i bitar och kör dem till puré i food processor. Riv skalet från citronerna och pressa ur saften. Blanda tomatpuré, citronsaft och skal en gryta och koka blandningen utan lock i tio minuter. Rör ner 5 ½ dl av sockret och koka marmeladen i fem minuter. Blanda Melatin med resten av sockret, strö blandningen över marmeladen under omrörning och stormkoka i två minuter. Tag grytan från värmen, skumma och häll på rena, varma glas. Tillslut. Har man ingen food processor doppas tomaterna i hett vatten, skalet dras av och tomaterna males i köttkvarn till puré.

Sockerfri Butterkaka

2 dl mjölk 
25 g jäst 
1 ägg 
100 g rumsvarmt margarin 
2 msk sötströmedel 
1 krm salt 
7½ dl vetemjöl 
Fyllning 1. 
100 gr smör 
2 msk sötströmedel 
1 finriven bittermandel 
Fyllning 2.  
1 dl mjölk 
1 msk osötad kok-marsanpulver! 
½ msk strösötmedel  
PENSLING OCH GARNERING   
1 ägg  flagad mandel    


Värm mjölken fingervarm. Häll över söndersmulade jästen i degbunken. Rör om till jästen är upplöst. Tillsätt ägget och klicka ned matfettet. Blanda i sötmedlet och saltet. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt den vila under bakduk 40 min.Blanda ingredienserna till första fyllningen.  Mät upp mjölken till fyllning 2 i kastrull med marsanpulvret och sötmedlet. Sjud under omrörning till krämen tjocknat. Ta genast kastrullen av plattan och låt smeten svalna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den samman lätt. Kavla sedan ut degen och bre på fyllning 1, rulla sedan samman degen. Skär degrullen i skivor och lägg i en rund form ca. 28 cm i diameter Ställ kakan att jäsa i 40 min. När kakan jäst lägg en klick av fyllning 2 i mitten på varje bulle. Pensla kakan med uppvispat ägg. Strö på flagad mandel. Grädda 30 min på 200grader.  

lördag 22 december 2018

Svampsås

 6 port
200 g förvälld svamp
2-3 msk smör
3 msk vetemjöl
5-6 dl gräddmjölk
½ tsk salt

Fräs den hackade svampen i smör tills det knäpper i den. Strö över mjölet rör om och späd med vätskan. Låt såsen sjuda i minst 15 minuter. Smaka av med salt och servera.

Vegetarisk tomatsås

morötter
lök
lagerblad
konserverade tomater
tomatsås
gurka


Bryn morötter och lök i margarin. Tillsätt vitpeppar vitlökssalt lagerblad och konserverade tomater. Låt koka i 10 min och tillsätt tomatsås och gurka.

fredag 21 december 2018

Vörtbröd

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19-20 dl rågsikt


Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37ºC. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och russin och blanda. Blanda i större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.

söndag 16 december 2018

Pepparkakor

300 g smör eller margarin
1,5 dl sirap
4 dl socker
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
3 ägg
2 tsk bikarbonat
ca 1,3 dl vetemjöl


Koka upp matfettet, sirapen, sockret och kryddorna. Låt det svalna och tillsätt sedan äggen. Blanda bikarbonat med hälften av mjölet. Blanda smeten väl. Tillsätt resten av mjölet i omgångar men spara lite till utbakningen. Arbeta degen slät på bakbordet. Låt den ligga kallt ett par timmar innan den bakas ut. Helst ska den ligga över natten. Linda in det i folie så att den inte torkar. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord och ta ut kakor med pepparkaksformar. Grädda små kakor i 175ºC i ca 8 min och stora i 150º C i ca 12 min. Låt kakorna svalna på plåten.

Pepparkaksmuffins

ca 18 st.
2,5 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
0,5 dl olja
1 dl filmjölk


Sätt ugnen på 225grader. Blanda mjöl, kryddor, farinsocker och bakpulver. Rör i äggen, olja och filmjölk. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Kanelbrownies

ca 24 st.
200 g smör
200 g mörk choklad
4 äg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
24 valnötskärnor, ca 50 g


Sätt ugnen på 200ºC. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör först ner mjölblandningen i äggsmeten, och sedan chokladsmöret. Klä en långpanna som är ca 20x30 cm stor med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan. Lägg ut nötterna i ett jämnt mönster över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska fortfarande vara lite lös. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.

Julens chokladkaka

200 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl russin, helst ljusa
100 g hasselnötskärnor
eller skållad mandel,
ca 1 1/2 dl
2 msk florsocker


Sätt ugnen på 175grader. Smält smöret i en kastrull. Ta den från spisen och rör ner strösocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sist mjölet blandat med russin och nötter eller mandel. Häll smeten i en smord, bröad form, ca 24 cm i diameter och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna och sikta över lite florsocker.




Smörbakelser

12-15 st
3½ dl vetemjöl
8 msk vatten
200 g smör
Fyllning och garnering
Ca 1 dl vaniljkräm
Äppelklyftor
Kanel och socker
Sockerglasyr eller sockerlag


Nyp ihop mjöl och vatten i en bunke och arbeta raskt ihop degen. Låt vila kallt i ca 30 min. Kavla ut degen på kallt lättmjölat bakbord. Hyvla smöret i tunna flak med osthyvel och lägg ut smöret på halva degen. Vik degen över smöret vrid ¼ varv kavla t igen. Vik nu i 3 delar över varandra. Vrid kavla ut och vik i 3 delar ytterligare 2 ggr. Borsta bort mjöl som behövs för utkavling mellan varje gång och lägg degen i kyl ca 15 min mellan varje utkavling. Kavla ut smördegen ca ½ cm tjock. Sporra ut fykanter ca 8x8 cm. Tyck en fördjupning i mitten fyll med en klick vaniljkräm lägg på en äppelklyfta och strö på kanel och socker. Grädda ett steg upp i 250-275grader tills de höjt sig. Minska värmen och låt dem stå kvar någon minut till.

Ryssar

 Ca 15 st
1 pkt smördeg (5 plattor el 425 g)
ca 250 g färdig mandelmassa

Pensling och garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker
skållad hackad eller flisad mandel

Kavla lätt de precis tinade smördegsplattorna så de breddas. Lägg en sträng mandelmassa utmed ena sidan på alla fem plattorna och rulla ihop som rulltårtor. Dela dem i 3 rätt stora bitar. Pensla runt om med ägget och doppa dem i pärlsocker och mandel. Grädda i 250grader ca 10 min eller tills de fått lite färg.

onsdag 12 december 2018

Ostmousse

200 g god vällagrad ädelost eller smaksatt färskkost
2 dl vispgrädde
2 msk fin olivolja
smaksätttring, t ex
spiskummin, fransk senap, vitlök, örter
salt och nymalen vitpeppar

Vispa grädden halvtjock. Kör osten i matberedare tills den blir helt slät. Det går bäst om den är rumstempererad. Vänd ner grädden för hand tillsammans med olivoljan och smaksättningen. Häll upp portionsglas eller form och ställ kallt över natten. Servera som en liten coupe eller mellanrätt.

Ett förslag:
Fyll en friterad tortilla med moussen och ställ i ett serveringsglas. Garnera med en örtkvist, sallad
eller körsbärstomat.

Fikonmarmelad

180 gram torkade fikon
1/4 citron
180 gram syltsocker


Lägg de torkade fikonen i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen i ca 7 timmar. Häll av fikonen
och spara vätskan. Skär bort skaftet på varje fikon. Hacka dem sedan grovt - förslagsvis i lx1 cm storlek eller till den.storlek du vill ha. Lägg fikonen i en kastrull och fyll på med blötläggningsvattnet så det täcker fikonen. Tillsätt smaksättare om du vill ha det i. Skölj citronen och riv en fjärdedel av skalet ner med fikonen. Pressa i citronsaft från en fjärdedel av citronen. Koka på svag värme i 3 minuter under omrörning.

Rör i syltsockret och koka ytterligare drygt 10 minuter under omrörning. Marmeladen tjocknar när den svalnar. Häll upp i valfri burk.

måndag 10 december 2018

Äppelchips

 (1)
Äpplen
Florsocker
Skölj av äpplen. Skär dem i millimetertunna skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Sikta över ganska mycket florsocker och sätt in dem i knappt 100°C ugnsvärme. Två plåtar kan sättas in samtidigt. Låt dem byta plats efter halva tiden. Torka dem i ugnen 4 timmar. Förvara chipsen torrt.


(2)
Man sköljer först av äpplena och tar sedan bort kärnhuset med en sån där rund, rörformad sak som man tar bort kärnhus med. Sedan skär man äpplet i tunna skivor och hänger upp äpplena på ett snöre genom hålet som blir i mitten där kärnhuset suttit. Häng upp snöret på ett torrt ställe. De behöver få hänga och torka i 24 timmar.

Spunnet socker

3 dl  socker
4/5 dl  vatten
65 g  glukos
(karamellfärg)
olja

sockertermometer
2 st  gafflar
några smörpappersark
kvastskaft

Häll först vatten och sedan socker i en kastrull. När sockret börjar smälta, drar man ner till svag värme och rör sedan tills det smält helt och börjat koka. (Skumma eventuellt ytan med hålslev och skölj sleven i vatten mellan skumningarna). Se till att inget osmält socker sitter fast på insidan av kastrullen. Tillsätt glukos, lägg på ett lock och låt det koka på hög värme. När temperaturen stigit till 152ºC drar man av kastrullen och sätter den på en träskiva i 2 minuter så det svalnar lite och tjocknar.

      Lägg smörpapper på golvet, och olja in eller häng smörpapper över kvastskaftet som man lägger som en bro mellan t ex 2 stolar. Håll ihop gafflarna och doppa ner dem i sockret. Sväng gafflarna fram och tillbaka över skaftet. Samla ihop trådarna på en oljad plåt.




Snöbollar

4 dl strösocker
0,75 dl florsocker
1 äggvita 1,5 msk gelatinpulver
3 dl vatten
3 dl kokosflingor, nötter, kakao eller strössel


Blanda socker, florsocker. äggvita och 1,5 dl kallt vatten i en skål. Rör ut gelatinpulvret i 1,5 dl kokhett vatten. Blanda gelatinlösningen och sockerblandningen med varandra och vispa allt i 30 minuter med en elvisp till en pösig smet. Forma smeten till små bollar och rulla dem i kokos, nötter, kakao eller strössel.



lördag 8 december 2018

Rocky Road Pizza

175 g smör
1 dl farinsocker
1 st äggula(or)
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2,5 dl choklad
3 dl marshmallows
1 dl jordnötter
0,5 tsk smör


Värm ugnen till 175grader. Vispa smöret i en stor skål. Tillsätt sedan farinsocker, äggula och vaniljsocker. Vispa tills det blir poröst. Blanda i mjölet. Bred ut degen på bakplåten som en rund pizza, ca 30 cm i diameter. Grädda i 25 minuter eller tills den är gyllenbrun.  Strö ut 2 dl av den hackade chokladen direkt över den varma pizzan. Låt stå i 2 minuter tills chokladen har smält. Bred ut den med en kniv över hela pizzan. Strö marshmallows och jordnötter över chokladen. Grädda pizzan i ytterligare tre minuter eller tills marshmallowerna blir puffiga. Låt pizzan svalna på plåten. Smält resten av chokladen och 1/2 tsk smör i en liten kastrull på låg värme. Ringla chokladen över pizzan. Skär i pizzabitar. 





Pepparmyntspastiller

4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättiksprit
10 droppar pepparmyntsolja (köper man på apotek)


Blanda socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull i ca 10 minuter. Massan ska vara 115 grader varm. Häll sockermassan i en oljad skål. Häll i pepparmyntsoljan när massan har svalnat lite med ännu inte kallnat. Arbeta det med en gaffel tills pepparmyntsoljan är väl iblandad. Sätt genast skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det blir tjockt. Klicka upp massan på ett smörpapper och låt dem stelna. Det blir ca 60 st. Om du vill så kan du göra prickar av mörk smält choklad på dem.

Mjuka brända mandlar

100 g mandel
3,5 dl socker
100 g glykos
8 msk vatten
röd karamellfärg


Blanda vatten, socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och låt det bubbelkoka till en seg och simmig sockerlag. Det är färdigt när massan bildar sköra fina trådar när man doppar den i vatten och tar den mellan fingrarna och drar isär. Det brukar ta ca 20 minuter. Häll i några droppar karamellfärg och häll massan i en skål. Rör om med trägaffel och häll i mandlarna när massan gör ansatser till att börja stelna. Rulla ett lager karamellmassa runt varje mandel och lägg dem på bakplåtspapper för att stelna. Förvara dem torrt.

måndag 19 november 2018

Grönsakscouscous med sälta

5 dl grönsaksbuljong
500 g broccoli
3 dl couscous
1 paket (140 g) bacon (kan hoppas/bytas ut över för vegetarisk rätt)
150 g fetaost
oliver

Koka upp buljongen med grönsakerna i en kastrull. Tillsätt couscous och ta kastrullen åt sidan. Låt stå med locket på i ca 5 minuter. Skär baconet i tunna strimlor. Fräs dem utan extra matfett i en kastrull. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Låt fetaost och oliver rinna av. Blanda ner bacon, fetaost och oliver i couscousen.






Göteborgsfrestelse

ca 500 g spättafilé (eller abborre, gös, rödtunga)
3-4 dl vispgrädde
1-2 dl torrt vitt vin
rivet skal av en citron
3 msk ostronsås
salt
peppar
persilja

Blanda grädde, vin citronskal och ostronsås i en ungsfast form. Salta och peppra försiktigt, ostronsåsen är salt. Smaka av innan formen ställs in i ugnen på 225 grader. Vänd fisken hastigt i saltat och pepprat vetemjöl och stek/bryn snabbt på båda sidorna. Fisken ska bara få lite färg. Lägg sedan fisken i ugnsformen när såsen börjat bubblat. Låt stå ca 5-10 minuter, beroende på filéerna tjocklek.
Servera med pressad potatis och en skål klippt persilja bredvid.



lördag 3 november 2018

Biffpaj

6 port
150 g smör
4½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
ägg till pensling
Fyllning
400 g lövbiff i skivor
300 g champinjoner
3 selleristjälkar
1 purjolök
3 msk smör
2 msk mjöl
2 dl köttbuljong
2 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk soja
salt & peppar


Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 minuter. Klä en djup pajform med degen men spar en degbit till galler. Förgrädda pajskalet 15 min på 200grader. Strimla lövbiffen. Skär svamp selleri och purjolök i tunna skivor. Fräs grönsakerna mjuka i 2 msk smör. Fräs köttstrimlorna i smör. Strö på mjölet rör om och späd med buljong och crème fraiche. Smaksätt med senap soja salt och peppar. Låt puttra 5 minuter. Rör i grönsakerna och häll fyllningen i pajskalet. Kavla ut deg som sparades och skär ut remsor och lägg som galler över fyllningen. Pensla med ägg och grädda i 25-30 min på 200grader.