fredag 19 oktober 2018

Fransk lantpaté

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten burk skivad svamp
200 g rökt skinka
500 g köttfärs
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 bunt persilja
1 msk potatismjöl
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
Garnering och glasering
1 burk consommé + 2 dl vatten
6 gelatinblad
cocktailtomater-syltlök-gurka


Skala och finhacka lök och vitlök. Låt svampen rinna av. Tärna skinkan. Klipp persiljan. Fräs båda löksorterna mjuka och glansiga i lite smör. Tillsätt svamp och skinka och låt fräsa samman tills vätskan försvunnit. Låt det svalna. Rör samman köttfärsen med crème fraiche ägg potatismjöl timjan salt och peppar. Tillsätt den avsvalnade skinkröran och klippt persilja. Rör till en jämn smet. Häll smeten i ensmord 1½ liters bakform. Jämna till ytan. Grädda i 1 timme 15 min på 150grader. Låt patén kallna i formen innan den stjälpes upp. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5-6 min. Hetta upp consommén och vatten. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den heta consommén. Häll lite av consommén i den rendiskade formen och ställ den att stelna i kylskåpet. Lägg garneringen i den stela consommén. Lägg tillbaka patén i formen och häll resten av consommén runt kanterna så patén blir glaserad. Ställ kallt i ett par timmar. Doppa formen som hastigast i hett vatten och stjälp upp patén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar