tisdag 30 oktober 2018

Ansjovisrulle med tomat och dill

4 port

3 ägg 
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 dl riven ost
½ tsk salt
2 msk smör
Fyllning:
2 gula lökar
2 tomater
smör
100 g ansjovis
2 dl klippt dill
riven ost


Vispa äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och salt. Rör till en jämn smet och häll i resten av mjölken och osten. Smält lite smör på en långpanna och häll i smeten. Grädda nederst i ugnen ca 25 min på 200grader. Hacka lök och tomater. Fräs löken i smör tills den blir blank men inte brun. Blanda ned tomater ansjovis och dill och låt allt bli varmt. Stjälp upp pannkakan på plåt med bakpapper. Bred ut fyllningen rulla ihop och strö riven ost över. Gratinera 4-5 min på 225grader




Krabbfyllda brödkakor

4-6 port

1 pkt crabfish 277 g
2 dl vispgrädde
3 msk majonnäs
1 msk chilisås
½ tsk paprikapulver
2 krm dragon
salt peppar
1 dl gröna ärtor
100 g skivade champinjoner
½ röd paprika
dillkvistar
citronskivor
2 vetekakor med hål i mitten


Vispa grädden till hårt skum. Rör i majonnäs chilisås och smaksätt med paprika pulver dragon salt och peppar. Skär crabfishen i små bitar och blanda ned i såsen tillsammans med ärtor och champinjoner. Skär av locket på kakorna och gröp ur innanmätet. Fyll kakorna med krabbsalladen. Hacka paprikan fint och garnera med den dillkvistar och citronskivor. 

Fiskpaté

400 g torskfilé
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1½ msk potatismjöl
2 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 knippa dill
Sås
1½ dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
Kalles kaviar

Smörj och bröa en ca 1½ liters form. Tina fisken om den är fryst. Skölj den färska fisken. Skär fisken i mindre bitar. Lägg fisken i matberedaren tillsammans med ägg potatismjöl salt och peppar. Sätt igång maskinen. Späd med grädde och mjölk. Kör till en slät smet ca 2 min. Häll hälften av fisksmeten i formen. Klipp dill och strö över den. Häll på resten av smeten. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 70 min på 175grader. De sista 10 min utan folie. Låt kallna 5-10 innan den stjälpes upp.

Sås Låt vattnet och buljongtärningen koka upp. Tillsätt crème fraiche och låt det koka nån minut. Smaka av med klippt dill och kaviar.


Tonfiskpastej

4 port
1 burk tonfisk i vatten 185 g
½ burk champinjoner i bitar 400 g
3 skivor kantskuret vitt bröd
3 ägg
3 dl gräddfil
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar
1 krm salt


Häll av vattnet från tonfisken och svampen. Hacka dem för hand eller i matberedare. Vispa samman ägg och gräddfil. Smula ned brödet i äggsmeten och låt det stå en stund. Blanda det med tonfisk och svamp. Tillsätt dill och krydda med salt och peppar. Häll smeten i en form (ca 1 liter) och släta till ytan. Täck formen och grädda pastejen i ca 35 min på 175grader. Låt pastejen kallna i formen.


Räkmousse

10-12 port
500 g räkor med skal
150g djupfrysta skalade räkor
1½ msk smör
2 msk vetemjöl
2½ dl kaffegrädde
1 fiskbuljongtärning
2 äggulor
1 dl finhackad dill
2 dl vispgrädde
8 blad gelatin


Skala räkorna och ställ dem i kylen. Tina de frysta räkorna och hacka dem fint. Lägg gelatinbladen i vatten. Fräs smör och mjöl och späd kaffegrädden. Smula i buljongtärningen och låt koka ett par minuter. Rör om hela tiden så det inte bränner fast. Ta kastrullen från plattan och rör i de blötlagda gelatinbladen. Rör om tills allt löst sig. Tillsätt äggulorna ett i taget och rör om. Låt det kallna. Blanda ner de hackade räkorna och dillen. Vispa grädden och rör ned den. Lägg en räka i varje vattensköljd portionsform och fördela moussen på dessa. Ställ dem kallt att stelna. Täck ett fat med resten av räkorna och stjälp upp mousserna ovanpå. Garnera med citron.


Inbakad lax

4 port
750 g lax
3 djupfrysta smördegsplattor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk smör
1 tsk rivet citronskal
1 tsk dragon
1 dl finhackad persilja
1 uppvispat ägg


Tina djupfryst lax. Låt smördegsplattorna ligga i rumstemperatur ca 15 minuter. Rensa och filéa laxen. Skär filéerna skinnfria och ta bort alla ben. Rör samman smör citron dragon och persilja. Salta och peppra fisken. Dela ena smördegplattan att skarva de andra 2 så att formen passar fisken. Kavla ut plattorna så de blir ca 2 cm större än fiskfiléerna. Lägg ena filén på mitt på smördegen. Bred kryddsmöret över fisken och lägg på den andra filén. Fukta degkanterna lägg på andra degplattan och tryck till runt kanterna. Pensla med ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min på 225grader.


Fisk i rosa sås

4 port
ca 600 g torskfilé
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
2 dl kaffegrädde
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad dill
1 krm vitpeppar
2 tsk rosépeppar
250 g färska räkor


Skär fisken i mindre bitar. Vispa samman vatten och vetemjöl i en låg vid kastrull. Smula ned en fiskbuljongstärning. Rör ned grädden och låt koka nån minut under omrörning. Blanda ner pressad vitlök dill vitpeppar och krossad rosépeppar. Lägg ned fiskbitarna i såsen och sjud sakta under lock i ca 5 minuter eller tills fisken känns färdig. Skala räkorna. Tillsätt dem och låt allt bli genomvarmt. Smaksätt med salt om det behövs. Servera med potatis. 




Fiskfrikassé

6 port
10 schalottenlök
1 fänkålsstånd ca 200 g 
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongstärningar
1 dl finhackad lök
½ msk franska örtkryddor
ca 300 g rödspättafilé
ca 300 g regnbågsfilé
ca 300 g vitlingsfilé
1½ tsk salt
5 dl fiskbuljong (vatten+1 tärning)
1 burk musslor 225 g
3 dl vispgrädde


Skala lökarna och dela dem i klyftor. Dela fänkålen mitt i tu och skär den i tunna ringar. Fräs lök kål och vitlök i smör. Tillsätt vin tomater och buljongtärningar. Låt det sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt örterna och dill. Skär filéerna i mindre bitar och strö på lite salt. Lägg fisken i en smord låg kastrull. Häll på varm fiskbuljong och sjud fisken ca 5 minuter. Ta upp fisken med hålslev och lägg över den i grönsaksgrytan. Tillsätt musslorna med spad. Smaksätt med salt och peppar. Vispa grädden till hårt skum och blanda försiktigt ned i grytan. Hetta upp och servera fiskfrikassén riktigt het med ris.




måndag 29 oktober 2018

Kanelbulle sockerfri

50 g jäst  
½l lättmjölk  
1 dl majsolja 
1 dl strösötmedel  
1 ägg  
1 tsk salt  
14- 15 dl vetemjöl   
Fyllning   
Ljummet vatten   
2 msk strösötmedel   
kanel   
1  ägg   ihop vispat med lite mjölk för pensling  

Värm mjölken till 37grader. Smula sönder jästen i degbunken. Häll över mjölken och oljan,   strösötmedlet, ägget och saltet. 
Arbeta in 12 dl mjöl, arbeta degen kraftigt. Låt degen jäsa ca. 40 min. 

Tag upp degen och arbeta den kraftigt. Kavla ut i tunn platta. Pensla över hela ytan med vatten, strö på en blandning av kanel och strösötmedel. Rulla ihop degen och gör små bullar, eller en längd. Lägg bullarna att jäsa under en bakduk. Låt jäsa ca. 30 min. Pensla dom med ägg och mjölkblandningen, strö på lite strösötmedel. Grädda småbullar i 250grader ca. 10 min längder i 200grader ca. 20 min.


Mandeltårta sockerfri

2 dl sötmandel + några mandlar till garneringen 
¼ - ½ dl socker   
4 äggvitor   

Skålla och mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned mandel/sockerblandningen. Bred ut smeten i en rund väl smord form, gärna med löstagbar botten. Grädda 15 – 20 min på 180grader.

söndag 28 oktober 2018

Pizza bianco med broccoli

1 frp tortillabröd
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta riven
100 gram riven mozzarella
125 gram broccoli
tryffelsalami
chiliflakes
flingsalt
svartpeppar
olivolja


Blanda crème fraiche med vitlöken och bled ut på alla tortillabröden. Skär broccolin i tunna skivor. Strö över ost och lägg på broccoli och/eller salami. Krydda efter smak och ringla över lite olivolja. Grädda i 225grader ca 8 minuter tills osten smält och fått fin färg.




Mango, granatäpple och chiafrö bål

1,5 liter smaksatt kolsyrat vatten
1 msk chiafrön
225 gram fryst tärnad mango
2 dl granatäppelkärnor
0,5 liter is
5 myntakvistar


Låt chiafröna ligga och dra i 3 dl av drycken till de sväller ca 1 timme. Rör om då och då. Lägg mango, granatäppelkärnor och is i en bålskål eller kanna. Fyll på med chiafrövattnet och resten av drycken. Stoppa ner några myntakvistar och rör om ordentligt.




Kikärter, tofu och aubergine curry

2 msk kokosolja
1 paket tofu
3 auberginer delade i lagom stora 10 cm långa bitar
1 lök
2 msk hackad ingefära
4 vitlökskyftor
1 msk garam masala
0,5 msk kummin
0,5 msk gurkmeja
0,5 msk havssalt
4 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk
0,5 burk vatten
1-4 dl kikärter
Koriander till servering

Värm 0,5 msk kokosolja i en stor kastrull. Tillsätt tofu och steks tills den är gyllene. Lägg undan tofun och värm upp 1 msk kokosolja i den tomma kastrullen. Tillsätt aubergine och stek tills den får lite färg. Lägg undan auberginen. Värm 0,5 msk kokosolja. Till sätt löken och stek ca 2-3 minuter. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ca 1 minut. Tillsätt sedan resten av kryddorna och stek ca 1 minut medan du rör om. Tillsätt sedan salt och tomatpuré och stek ca 1 minut. Tillsätt kokosmjölk och vatten och rör om ordentligt. Tillsätt auberginen tillbaka till kastrullen och låt sjuda tills auberginen blir mjuk ca 12-15 minuter. Tillsätt kikärter och tofu till kastrullen och låt bli varm. Servera med ris.


Orginalrecept hittar du här!


onsdag 24 oktober 2018

Vaniljbullar

Ca 20

9 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smör
50 g jäst
2 dl kall mjölk
1 ägg
1 tsk kardemumma
1 krm salt
ca 2 dl vaniljkräm kokt på pulver och kaffegrädde smaksatt med vaniljsocker
Pensling
1 uppvispat ägg
strösocker


Blanda mjöl och socker i en bunke och finfördela smöret med fingertopparna. Lös jäst i en skål i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken det uppvispade ägget och kryddorna. Häll blandningen i degbunken. Arbeta degen slät och låt den vila i 10 minuter i rumstemperatur. Se till att vaniljkrämen hinner bli kall. Kavla ut degen till 5 st ca 15 cm breda 1½ cm tjocka ca 30 cm långa remsor. Fördela 4 klickar vaniljkräm på varje remsa och vik dubbel på längden. Dela den dubbla remsan mellan varje klick kräm i 4 bitar som formas rundare. Ställ dem att jäsa på plåtar tills de är runda och trinda. Stick med mjölat finger ett runt hål i degen så att krämen kan titta fram. Pensla och strö över lite strösocker. Grädda ca 8 min på 250grader på andra falsen.

Kardemummabulle

6 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2½ dl mjölk
1 dl smält smör


Arbeta ihop mjöl socker bakpulver kardemumma och mjölk till en deg. Sist blandas det smälta smöret ned. Bred ut smeten i en smord bröad form och grädda i ca 30 min på 200grader i första falsen nedifrån.




Sockerkaka

3 ägg 
3 dl socker
6 msk kokande vatten
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk


Vispa ägg och socker. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver. Häll i kokande vatten. Grädda i 30 minuter på 200grader.




Westfallskaka

200 g smör 
400 g vetemjöl
½ tsk salt 
2 msk socker
80 g suckat
40 g jäst
2½ dl grädde
1 ägg
Fyllning:
50 g smör
30-50 g hackad mandel
½ dl socker
2 msk hackade syltade apelsinskal
Pensling:
1 uppvispat ägg

Hacka matfett och mjöl till en grynig massa. Tillsätt salt socker och suckat. Rör ut jästen i grädden i en annan bunke och tillsätt ägget. Arbeta ihop de båda blandningarna till en deg. Platta ut drygt hälften av degen i en smord form med löstagbar kant. Rulla ut en smal längd och lägg runt kanten. Låt kakan jäsa i ca 20 min.

Fyllningen: Blanda alla ingredienser till i en kastrull och låt koka upp och sedan svalna. Bred detta över den halvjästa kakan. Rulla ut resten av degen till smala längder och lägg ett galler över fyllningen. Låt jäsa och grädda sen i 25-30 min på 200grader





Chokladkaka

3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 g avsvalnat smör
2 ägg
1½ dl hett vatten


Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smör. Vispa upp äggen och blanda i smeten. Sist vispas vattnet i. Grädda i 40 minuter på 175grader.






Mariannes pepparkakor

300 g smör
350 g socker
1½ dl vispad grädde
2 msk sirap
ca 700 g mjöl
1 msk bikarbonat
½ msk nejlikor
½ msk ingefära
½ msk kanel


Hacka ihop alla ingredienser. Kavla ut och tryck ut formar. Grädda i 5-10 min på 175 grader.

tisdag 23 oktober 2018

Pumpakaka

3 ägg
3 dl socker
1 msk malen kanel
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malen kardemumma
1 krm muskotnät
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4,5 dl grovriven butternutpumpa
1,5 dl neutral olja
Topping:
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 apelsin, finrivet skal
200 g cream cheese
Pumpakärnor, torrostade

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vänd ned dem med riven pumpa och olja i äggvispet. Häll smeten i en smörad och bröad form gärna med löstagbar kant ca 24 cm. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 50 minuter på 175 grader.

Vispa smör, florsocker och apelsinskal fluffigt. Vänd ned färskosten och rör till en jämn smet. Bred toppingen på kakan och toppa med pumpakärnor.


Varm choklad med topping

2 dl grädde
1 liter mjölk
2 msk kakao
2 msk socker
Mini marshmallow

Vispa grädden fluffig. Värm mjölk, kakao och socker i en kastrull. Häll upp chokladen i 4 stora glas och toppa med den vispad grädden och mini marshmallow.



Kryddig äppeldryck

9 dl äpplejuice/äppelmust
1,5 msk brun farin
2 kanelstänger
1,5 tsk hel kryddnejlika
1 apelsin
0,5 citron

Sjud äpplejuice/must med brun farin, kanelstänger, och kryddnejlika i ca 20 minuter. Tillsätt apelsinsaft och citronsaft. Sila bort kryddorna. Hetta upp och häll i termos.



Citron och ingefärsdryck

1,5 liter vatten
0,5 citron
2 msk skivad ingefära
2 kanelstänger
6 msk honung

Koka upp vattnet och tillsätt citron och alla kryddor. Låt sjuda ca 10 minuter.



Marshmallows med kanel och apelsin

ca 80 stycken
21 gelatinblad
5 3/4 dl socker
1 3/4 dl vatten
1/2 dl honung
4 äggvitor (150 g)
2 tsk kanel
rivet skal från 1 apelsin
florsocker och maizenamjöl


Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Låt sockret, vattnet och honungen koka i en kastrull till dess att temperaturen uppgår till 131 grader.  Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret. Vispa äggvitorna hårt och häll den varma sockerlagen över äggvitorna under fortsatt kraftig vispning. Smaksätt smeten med kanelen och apelsinskalet. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull. Häll gelatinet i smeten under kraftig vispning. Häll upp marshmallowsmeten i en plastad form och låt den stelna i kylen under några timmar. Skär kuber av den stelnade smeten och rulla dem i florsocker och maizenamjöl. 

Mandel och russingodis

3 dl socker
3 msk kakao
2 dl mjölk
1 msk smör
2,5 dl mandel, grovhackad
1,5 dl russin
 

Blanda socker, kakao, smör och mjölk i en kastrull. Koka under omrörning i fem minuter. Låt sedan sjuda i ca 45 -50 minuter. Hacka mandel och russin och lägg i och låt allt bli varmt. Stjälp upp på bakplåtspapper. Skär i bitar innan smeten stelnat helt eller bryt bitar efteråt. Förvara i kylskåp. 

Nyponsallad

1 liter nypon (välj oskadade, fasta orangegula, ej fullt mogna nypon)
1 liter vatten
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 kg socker
10 kryddnejlikor
2 kanelstänger (cm-långa bitar)
10 små bitar av muskotblomma


Snoppa nyponen och ta bort skaften. Dela dem och skrapa bort alla kärnorna med en vass kniv. Skölj väl. Koka tunn lag bestående av vatten, vinäger, socker och kryddorna. Använd emaljerad kastrull pga vinägern. Häll i nyponhalvorna och skaka kastrullen. Låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter. Låt salladen vara kvar i kastrullen tills den svalnat något och nyponhalvorna sjunkit ner till botten. Fyll värmda, väl rengjorda burkar med salladen. Fördela kryddorna lika.

Nyponsoppa 2

6 dl torkade nyponskal
2 1/2 liter vatten
1 1/2 kkp socker
Skalet av 1 citron
1 bit kanel
1 1/2 msk potatismjöl
Skållad sötmandel


Skölj nyponen under rinnande vatten. Lägg dem i en kastrull med kallt vatten. Koka på svag värme i ca 2 timmar. Rör om då och då så att skalen inte fastnar på grytans botten. Passera soppan genom en tygsil. Häll tillbaka den i grytan och tillsätt sockret under omrörning. Smaksätt med citronskal som befriats från det vita på skalets innersida. Lägg i en liten bit kanel och låt soppan få ett häftigt uppkok. Red av med potatismjölet utrett i lite vatten. Servera soppan i tallrik med en krans av skållad mandel skuren i strimlor. Placera en klick tjockvispad grädde mitt i tallriken.

Nyponsoppa 1

1/2 liter färska nypon
2 liter vatten
1 1/2 - 2 kkp socker
25 g potatismjöl
75 g russin eller 100 g katrinplommon
15 g sötmandel


Skölj nyponen väl och låt dem rinna av. Läggs i det kalla vattnet och kokas mjuka i ca 1,5 timme.
Under tiden vispas soppan ofta, för att få nyponen att gå sönder. Passera dem, tillsätt sockret.
Låt soppan koka upp och skumma den. Red den med potatismjölet, som du rör ut i 1/2 kkp kallt vatten. Låt koka i 2 minuter, och skumma av den. Servera med de sköljda och kokat russinen eller katrinplommonen. Lägg på den skållade mandeln och servera med lite vispad grädde.

Grönsakspasta med rosmarin

300 g pasta, gärna färsk 
3-4 morötter 
3 färska lökar 
100 g bönor eller sockerärter 
2 msk smör 
2 ½ dl Kelda ostsås 
1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 torkad rosmarin 
svartpeppar 

Koka pastan. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg i grönsakerna när det återstår några minuter av koktiden. Häll av vattnet och rör i smöret. Värm såsen och rör ner rosmarin. Häll ostsåsen över pastan och grönsakerna. Mal över svartpeppar. Servera med bröd. 

lördag 20 oktober 2018

Svamp bourguignon

2 msk olivolja
15 gram smör
125 gram schalotten lök
1 morot i tunna skivor
1 vitlöksklytfa pressad
1 tsk tomatpuré
2 tsk mjöl
125 ml frukigt rött vin
150 ml vegetarisk buljong
2 kvistar timjan
625 gram svamp

Värm upp hälften av oljan och smör i en tjockbottnad gryta och tillsätt löken. Stek ca 5 minuter och tillsätt sedan morötterna och stek ca 5 minuter tills de mjuknar. Rör i vitlök, tomatpuré och mjöl och stek tills grönsakerna är helt täckta. Häll över vinet och rör ordentligt så såsen inte blir klumpig. Låt sjuda tills vinet reducerats till hälften och häll sedan över buljongen och tillsätt timjan. Låt sjuda ca 10 minuter.

Under tiden värm upp resten av oljan i en stekpanna. Stek svampen i någon minut och tillsätt sedan svampen till grytan och låt sjuda 5 minuter. Servera.


fredag 19 oktober 2018

Jordnötsfudge

100 g smör 
2 msk standardmjölk 
2 dl Vit Sirap 
200 g mörk blockchoklad 
1 dl salta jordnötter 


Blanda samman alla ingredienserna, utom jordnötterna, i en kastrull. Koka samman i ca 5 minuter. Hacka jordnötterna och blanda i dem. Vik en form av smörpapper, ca 20 X 30 cm, och häll upp smeten iden.  Ställ kallt att stelna lite. Skär sedan i bitar. Förvara kallt hela tiden, annars klibbar fudgen ihop. 

Tjong (kola)

2 dl grädde
2 dl ljus sirap
3 dl socker
2 msk smör eller margarin


Blanda allt utan smöret i en tjockbottnad kastrull och koka sedan upp så att det är små bubblor över hela ytan. Den ska koka i 40-50 minuter men du måste akta så att den inte bränns. Den ska vara 140ºC varm när den är klar så pröva med en hushållstermometer. När du har blandat i smöret är smeten färdig och ska genast kunna stelna och gå att bryta sönder. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper för att stelna. När den är så sval att man kan ta i den med händerna ska du olja in händerna och ta tag i massan. Dra ut den, vik ihop den eller skjut ihop den och dra ut igen. Tjongen blir bättre ju mer du arbetar den. När du tycker att massan har får nog av bearbetning rullar du den till smala stänger och klipper dem i avlånga bitar. Vira in bitarna i cellofan eller folie och förvara dem svalt i en ask eller burk.

Kolafyllda chokladformar

ca 25 stycken

125 g ljus mjölkchoklad
Kola
1 dl Vispgrädde 1-1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
25 knäckformar (aluminium)


Smält chokladen i vattenbad eller mikron. Pensla insidan på knäckformarna med choklad. Ställ dem kallt så att chokladen stelnar. Spara resten av chokladen till senare. Blanda ingredienserna till kolan i en tjockbottnad kastrull.
Smält under omrörning. Koka kolasmeten tills den börjar tjockna, 15-30 min. Kontrollera om kolan är klar genom att göra kulprovet. Låt smeten svalna något. Fördela kolasmeten i chokladformarna. Täck kolan med resten av den smälta chokladen. Förvara chokladformarna i kylen.

Kokosmums

4,5 dl strösocker
0,75 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
1,5 msk gelatinpulver
1,5 dl kokhett vatten
4 dl kokosflingor (minst)
1,5 msk kakao


Blanda strösockret, florsockret, äggvitan och det kalla vattnet i en skål. Rör ut gelatinet i det kokheta vattnet och tillsätt sockerblandningen. Vispa med elvisp i 30 minuter. Blanda kokosflingor och kakao och häll lite av det på bottnen i en långpanna. (Allt kommer inte att gå åt). Häll smeten över och strö på ett till lager med kakao och kokos. Låt det stå kallt tills det har stelnat. Skär i bitar, doppa snittytorna i resten av kakao och sockerblandningen. Lägg dem på bakplåtspapper och förvara kallt.
De går bra att frysa in.

Kokosbollar

100 g smör elller margarin
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn
1 dl kokos
Blockchoklad (om man vill)


Blanda smöret och sockret väl tills det är väl blandat. Blanda i allt annat utan blockchokladen. Om man vill ha en jämnare smet kan man mixa den med mixer. Rulla smeten till bollar. Sen kan man göra på olika sätt; doppa dem i smält choklad och pudra kokos över eller bara rulla bollarna i kokos, strössel eller pärlsocker.
Förvara dem kallt, helst i kyl.

Kall fylld kassler

4 port
600 g kassler utan ben
1 liten gul lök
1-2 syrliga äpplen
1 msk olja
2 msk honung
1 tsk ingefära
1 msk pressad apelsin


Skala och hacka lök och äpple. Fräs hacket mjukt i olja. Låt det svalna. Skär en ficka i kasslern och stoppa den full med hacket. Fäst ihop med tandpetare. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Blanda honung ingefära och apelsinsaft och häll över köttet. Stek i mitten av ugnen ca 20 min på 225grader.

Kantarellsoppa med viltsmak

4 port
1 hackad gul lök
ca 200 g förvällda kantareller
1 pkt ren eller älgskav ca 240 g
2 msk smör
2 msk vetemjöl
10 dl buljong tärning
1 msk soja
1 tsk timjan
½ dl rönnbärsgelé
2 dl crème fraiche
persilja


Fräs lök svamp och kött i smör i en gryta tills det fått lite färg. Rör ner mjölet. Späd med buljong och tillsätt soja timjan gelé och crème fraiche. Sjud soppan ca 5 minuter strö över persilja och servera med ett gott bröd och ost.

Svampgryta

4 port
1 gul hackad lök
10 dl färsk svamp eller motsvarande mängd konserverad
2 msk smör
300 g nötfärs
1 msk vetemjöl
2 dl buljong tärning
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk kummin
1 msk kinesisk soja
500 g strimlad vitkål


Fräs löken och svamp i en gryta i smör. När vätskan kokat in läggs färsen i och bryns under omrörning. Strö över mjölet rör om och späd med vätskan. Sjud ett par minuter och tillsätt sedan salt soja och kryddorna. Blanda ned den strimlade vitkålen och sjud under lock på svag värme ca 10min.

Fransk lantpaté

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten burk skivad svamp
200 g rökt skinka
500 g köttfärs
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 bunt persilja
1 msk potatismjöl
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
Garnering och glasering
1 burk consommé + 2 dl vatten
6 gelatinblad
cocktailtomater-syltlök-gurka


Skala och finhacka lök och vitlök. Låt svampen rinna av. Tärna skinkan. Klipp persiljan. Fräs båda löksorterna mjuka och glansiga i lite smör. Tillsätt svamp och skinka och låt fräsa samman tills vätskan försvunnit. Låt det svalna. Rör samman köttfärsen med crème fraiche ägg potatismjöl timjan salt och peppar. Tillsätt den avsvalnade skinkröran och klippt persilja. Rör till en jämn smet. Häll smeten i ensmord 1½ liters bakform. Jämna till ytan. Grädda i 1 timme 15 min på 150grader. Låt patén kallna i formen innan den stjälpes upp. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5-6 min. Hetta upp consommén och vatten. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den heta consommén. Häll lite av consommén i den rendiskade formen och ställ den att stelna i kylskåpet. Lägg garneringen i den stela consommén. Lägg tillbaka patén i formen och häll resten av consommén runt kanterna så patén blir glaserad. Ställ kallt i ett par timmar. Doppa formen som hastigast i hett vatten och stjälp upp patén.

Tortillatårta

3 stora vetetortillas
1 kelda ostsås eller 1 dl crème fraiche
4-5 dl lagrad riven ost
Köttfärsröran
400 g köttfärs
1-2 hackade lökar
1 burk krossade tomater
1 påse tacokrydda


Fräs färsen smulig. Blanda i lök tomat och krydda. Puttra ihop i 20 min. Blanda i ostsås eller crème fraiche och smaka av. Lägg ihop bröden med färs i mellan och ovanpå. Gratinera i ca 20 min på 225-250grader.

Skinka och tomat paj

4-5 pers
150 g keso
150 g margarin
4½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl mjölk
4-5 tomater
250 g hackad rökt skinka
1 knippe persilja
3 dl riven ost
1 tsk örtsalt
1-2 krm citronpeppar
kajennpeppar   
olja


Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen gärna i mixer. Låt degen vila minst en timme. Tryck ut degen i en pajform och tryck den 2-3 cm ovanför kanten. Skålla tomaterna. Lägg tomater och den hackade skinkan i pajskalet. Vispa ihop ägg hackad persilja och mjölk. Krydda med örtsalt citronpeppar och en aning kajennpeppar. Rör ned osten och häll blandningen över skinkan och tomaterna. Vik ned degkanten. Håll ett finger under och tryck lätt med gaffel till ett fint mönster. Pensla kanten med olja. Grädda i 30-35 min på 200grader nederst i ugnen.

Smördegspuffar

4 pers
4 smördegsplattor
1 ägg till pensling
Fyllning:
150 g nötfärs
smör till stekning
½ hackad paprika
100 g skivade champinjoner
vitlökssalt
mexikansk kryddblandning
salt peppar
1 dl grädde
1 ägg
Fyllning 2:
100 g gorgonzola
1½ dl riven ost
1 dl grädde
1 ägg


Tina och dela sedan smördegsplattorna på längden. Skär bort en fyrkant på var längd och klä botten på 8 små portionssuffléformar. Pensla med ägg och klä kanterna med remsan. Nagga med gaffel i botten. Bryn köttet blanda i paprikan och svamp och låt fräsa en stund. Krydda ganska starkt. Fördela köttet i 4 av formarna. Vispa ihop grädde och ägg och häll över det. Fördela de båda ostsorterna i de övriga 4 formarna riven ost i botten och på toppen gorgonzola i mitten. Vispa ihop grädde och ägg och häll över det. Sätt formarna på plåt med bakpapper och grädda i 20 min på 225grader. Låt svalna och vippa upp på tallrikar. Servera en av var sort med en sallad. Passar även som förrätt då räcker det med en. 

onsdag 17 oktober 2018

Brittas kakor

250 g smör
160 g socker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
ca 300 g mjöl
Pensling:
1 ägg
pärlsocker


Blanda alla ingredienserna och forma till längder. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 10-12 min på 175grader

Fikonkaka

225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 st fikon 
2 msk fast apelsinmarmelad
3 dl vatten
3 dl socker


Blanda mjöl och bakpulver väl. Skär fikonen i strimlor. Koka fikonen apelsinmarmeladen sockret och vattnet i 10-15 min. Låt det svalna och rör sedan ned mjölblandningen. Häll smeten i en väl smord och bröad form. Grädda i ca 45 min på 180-200grader. Blir bättre ju längre den står.

Wienersnibbar

25 st
50 g jäst
2 dl kall mjölk
2 ägg
½ dl socker
8 dl vetemjöl
250 g smör
Fyllning:
1 dl nötkärnor eller mandel
50 g smör
¾ dl socker
1 msk varmt vatten
1 msk vetemjöl
Pensling:
1 ägg 
flagad mandel


Rör jästen flytande i den kalla mjölken. Tillsätt ägg och socker. Arbeta in mjölet. Knåda degen smidig. Låt den jäsa i 15 min. Kavla ut degen på bakbord till en avlång platta. Skär kallt smör i tunna skivor med en osthyvel. Lägg skivorna på degen och vik i tre delar. Upprepa detta 2 gånger till. Låt degen vila kallt en stund inlindad i bakduk medan fyllningen görs i ordning. Mal nötterna. Rör ihop det med de andra ingredienserna. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred ut fyllningen på mitten längs hela kakan. Vik över kanterna. Tryck ihop lite och vänd degen med skarven nedåt. Skär längden i trekanter och lägg dem på smord plåt. Låt jäsa i 25-35 min. Pensla med ägg och strö över mandelflagor. Grädda i 10 min på 250grader. Skita över florsocker när bröden svalnat.

Mandelgifflar

24 st

50 g jäst
2 dl kall mjölk
100 g smält smör
½ dl socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning.
100 g mandelmassa eller mjukost med smak eller nåt annat
Pensling
1 ägg


Smula ned jästen i en bunke och lös den med ca ½ dl mjölk. Tillsätt resten av mjölken smöret sockret och ägget. Rör om tills allt är blandat. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen är slät och lätt. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 3 lika stora delar och forma dom till cirklar. Dela varje cirkel i 8 trianglar. Riv mandelmassan grovt och fördela över trianglarna eller lägg på en klick mjukost på varje. Rulla ihop dem till gifflar och låt jäsa i 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 225grader i 8-10 min. 

måndag 15 oktober 2018

Polkagrisar

1/2 kg socker
2 dl vatten
1 msk glykos
1/2 tsk ättiksprit
några droppar pepparmyntsolja
karamellfärg


Koka vatten, socker, glykos och ättika över stark värme tills lagen blir tjockflytande och vid prov går lätt att knäcka. Bland i några droppar pepparmyntsolja och häll upp 3/4 av smeten på en smord plåt eller marmorbänk. Vik (med en smord stekspade) kanterna på massan mot mitten hela tiden och arbeta massan tills den går att dra i med händerna. Dra därefter massan med händerna (väl smorda) tills den blir vit och silverglänsande. Färga resten av massan röd med karamellfärg och häll upp den till en smal längd. Lägg upp denna på den vita längden och vrid dem om varandra, samtidigt som karamellerna drages ut till lagom tjocklek och klippes av till polkagrisar.

Marknadskarameller

ca 60 st
 4 dl florsocker med chokladsmak eller florsocker blandat med kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 dl strösocker
200 g kokosfett
50 g mandelspån


Blanda florsocker, vetemjöl och vaniljsocker. Koka mjölk och strösocker i 3 minuter. Häll den heta mjölkblandningen över mjölblandningen under kraftig omrörning. Rör i fettet, litet i sänder, under fortsatt omrörning. Tillsätt mandeln. Bred ut på oljat smörpapper. Ställ kallt och skär kakan i rutor.

Kokosbitar

ca 40 bitar
1,5 dl mjölk
25 g smör
7 dl florsocker
1,5 dl kokosflingor
1 krm salt
röd karamellfärg
Form ca 15x20 cm


Blanda mjölk, florsocker, smör och salt i en kastrull. Värm det försiktigt tills sockret har löst sig. Rör hela tiden! Låt sjuda tills smeten klarar kolaprovet. Blanda då i kokos. Bred ut hälften av massan i form. Färga resten av massan lite rosa med karamell- färg. Lägg den rosa smeten ovanpå den vita. Arbeta snabbt för det stelnar fort. Ställ in formen i kylskåpet tills smeten har stelnat. Skär i bitar rulla in bitarna i smörpapper och förvara dem i kylskåp.

Brända mandlar

425 g socker
10 msk vatten
röd karamellfärg
200 g mandel


Ställ sockret och vattnet i en kastrull på svag värme så att sockret löses upp. När sockerlagen sjuder så att hela ytan bubblar häller du i några droppar karamellfärg. Massan får sedan sjuda tills den tjocknar. Sen häller du i mandeln och plockar upp dem en och en med en sked och lägger dem på bakplåtspapper. Om sockret kristalliserar sig under tiden får man hälla i lite mer vatten och låta det sjuda lite till. Om det blir sockerlag över kan man hälla i mer mandel. Förvara dem torrt.

Hård nougat

ca 20 st.
2,5 dl strösocker
50 g nötkärnor


Smält sockret på svar värme i en stekpanna. Hacka nötterna under tiden. Blanda ner nötterna när sockret är helt smält och ljusbrunt. Häll upp blandningen på ett oljat smörpapper och skär det i rutor med en vattensköljd kniv. När det har det stelnat kan man bryta det i rutor.

lördag 13 oktober 2018

Lättlagad sej

4 port
ca 600 g sejfilé
2 msk smör 
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
3 msk hackad dill


Smörj en låg vid kastrull. Lägg i fisken och strö på lite salt. Häll på tomaterna och strö över dill. Låt fisken sjuda under lock ca 10 min. Servera med potatis. 

Fisksoppa

4 port
ca 600 g torskfilé
4 potatisar
1 bit rotselleri
1 stor gul lök
1 msk smör
1 tsk curry
1 l fiskbuljong(vatten+2 tärningar)
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
½ dl finhackad persilja


Skär fisken i strimlor. Skala potatisen och skör den i tärningar. Skala sellerin och riv den grovt. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör tillsammans med curry. Tillsätt selleri och potatis och blanda om. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka under lock ca 10 minuter. Lägg i fisken och sjud ytterligare 5 min tills fisken känns fast. Red soppan med mjöl utrörd i grädde. Sjud 3-4 minuter och smaksätt ev med salt. Strö över persilja och servera med grovt bröd.

Laxgryta

4 port
600 g laxfilé i bitar
½ citron
4 skivade selleristjälkar
1 tärnad gul lök
6 skalade potatisar
3 dl fiskbuljong


Pressa citronen och häll saften över laxen och låt dra nån minut. Lägg selleri lök och potatis i en kokpanna ett kokkärl med låga kanter. Häll på buljongen och låt koka på svag värma i 10 min. Lägg i laxen och småkoka i 7-8 minuter till. Strö 10-15 skivade oliver över laxgrytan och garnera med dill och citronskivor.

fredag 12 oktober 2018

Fläderbärssaft

Bären plockas i klasar, väl mogna och svarta, gärna frostnupna.

Skölj och repa bären samt lägg dem i en bunke (rostfri) och häll kokande vatten över så att det täcker bären. Låt stå i 1-2 dagar. Sila saften, koka den och häll den över bären ännu en gång. Låt stå ett par dagar. Sila ifrån bären och koka saften med halva mängden socker som saft.

Persikosylt

 1 kg fina persikor
3½ dl socker
1 dl vitt vin
1 msk strimlat citronskal
1 vaniljstång
1 tsk atamon

Skala kärna ur och skär frukten i bitar. Koka upp socker vin citronskal och vaniljstång. Lägg i persikobitarna och sjud utan lock i ca 20 min. Ta grytan från värmen skumma och tillsätt atamon. Häll på rena burkar.

Plommonmarmelad

2 kg plommon
1-2 dl vatten
1,2-1,8 liter (1-1 ½ kg) socker

Skölj plommonen och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och koka tills de är alldeles mosiga. Skaka grytan då och då så att kärnorna flyter upp. Lyft upp dem med hålslev. När alla kärnor är borta tillsätts sockret, den större eller mindre mängden beroende på hur söt marmelad du vill ha. Koka tills marmeladen blir tjock och simmig. Skumma. Häll upp marmeladen på varma burkar. Tillslut dem.

Kryddad lingonsylt med äpplen

 17 dl lingon
300 g syrliga äpplen
6 kryddnejlikor
1 bit hel kanel
6 dl socker
2 dl vatten
saften av en citron

Rensa och skölj bären. Skala kärna ur och skär äpplena i bitar. Varva lingon äpplen socker och kryddor i en syltgryta. Häll över citronsaften och vattnet. Låt det koka upp på svag värme och låt koka i ca 20 minuter. Häll på rena varma burkar.

Nyponsaft

100 g urkärnade färska nypon
3 dl kokande vatten
100 g socker

Häll det kokande vattnet över de urkärnade nyponen. Täck över skålen och låt stå och svalna. Sila det och häll över i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt saften koka på svag värme tills den fått en tjockflytande konsistens. När den svalnat hälls de på väl rengjorda flaskor. Den koncentrerade saften spädes med mineralvatten eller vanligt kranvatten och någon citronskiva. Kan också serveras tjockflytande över vaniljglass

Nyponpsylt

100 g torkade nyponskal
6 dl vatten
400 g socker

Lägg nyponskalen i vattnet, gärna över natten. Blanda i socker. Låt koka sakta i ca 15 minuter. Passa noga så att det inte bränner fast. Skumma. Häll upp i väl rengjorda burkar