söndag 20 augusti 2017

Nyponparfait

1/2 liter kokta passerade färska nypon

2 - 2 1/2 dl florsocker

Litet pressad citronsaft

4 dl tjock grädde

Smaksätt purén med socker och citronsaft.
Vispa grädden, som försiktigt rörs ned i purén.
Frys, stjälp upp och garnera med mandelkakor eller mandelbiskvier.

Nyttig bärglass

2 port.

200 g bär (t.ex blåbär, björnbär, hallon eller vinbär)

250 g Créme Fraiche

Florsocker efter smak

Mixa ihop Bären med Kesellan. Blanda i lite florsocker om du vill ha glassen sötare.Häll upp I glas och ät. Om man vill ha den "hårdare kan man ställa in den I frysen 30 minuter innan man äter den.

Krabbelurer

1 ½ dl Strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
matfett till stekning 


Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt ägget och mjölken och rör till en slät smet. Stek krabbelurer i stekpanna eller plättlagg. Är utmärkts som utflyktsmat, men är även goda hemma med lite sylt och vispad grädde till. 

Kolasås

1 dl vispgrädde

1 dl socker

1 dl sirap

Blanda ingredienserna I en kastrull. Låt det koka i 5-7 minuter under lock. Rör bara om en gång under tiden.

Kokosglass

4 dl kokosmjölk

2 äggulor

1/2 dl strösocker

2 äggvitor

2 dl vispgrädde

Koka ihop 4 dl kokosmjölk till 2 1/2 dl. Vispa ihop socker och äggulor i en kastrull. Tillsätt 1/2 dl av kokosmjölken. Sjud på svag värme tills det tjocknar, låt svalna rör om då och då. Häll i resten av kokosmjölken. Vispa vitorna till hårt skum och grädden fast. Vänd ihop allt och häll smeten i en glassmaskin. Låt maskinen gå ca 40 min.

Crème caramel

20 g smör 

5 msk strösocker

3 msk vatten

4 st ägg

1 msk socker

2,5 tsk vaniljsocker

4 dl mjölk

Gör först karamellsåsen: Smält smöret på svag värme i en stekpanna. Tillsätt 5 msk socker och vatten. Låt sockret smälta under ständig omrörning med en träslev. Öka värmen. Rör hela tiden. Ta såsen från värmen när den börjar bli brun. Häll karamellsåsen i portionsformar av porslin. Låt kallna. Sätt ugnen på 175°. Gör puddingen: Vispa ägg, 1 msk socker och vaniljsocker poröst. Koka upp mjölken. Rör ner mjölken i äggsmeten, lite i taget. Häll smeten genom en sil i de sockerglaserade formarna. Ställ formarna i en långpanna med ljummet vatten. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min.

Crèma Catalana

0,5 l vispgrädde 

6 st äggulor

1 tsk vaniljsocker 

1,1 dl socker

0,5 dl socker 

1 tsk kanel

Vispa äggulorna med socker och vaniljsocker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt grädden. Grädda i små formar i 100 grader tills smeten stelnat. Låt kallna. Pudra över kanel och sockerblandningen. Bränn av ytan med en gasbrännare eller ställ in formarna under het grill i ugnen.

Valnötschokladglass

2 dl mjölk
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1 dl strösocker
50 g grovkrossade valnötskärnor
2 dl vispgrädde

Hetta upp mjölken och lös upp kakao och vaniljsocker i den. Låt kallna. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt i en stor bunke tills sockret är helt löst. Blanda i kakaomjölken. Tillsätt till slut valnötter och grädde. Vispa frys en halvtimme och vispa igen. Upprepa tills glassen är klar.

Ostpaj

1 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
125 g smör
3 msk vatten
Fyllning:
75 g smör
2 påsar riven parmesan (ca 50 g)
2 ägg
1½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
2 msk grädde
Garnering:
Riven ost
Valnötskärnor

Smula ihop mjöl och matfett med fingertopparna. Tillsätt vatten till en till en finkornig massa. Lägg den att vila. Rör samman matfett riven ost ägg mjöl blandat med bakpulver och till sist grädden. Kläd en pajform med degen och bred ostmassan i formen. Lägg lite riven ost i mitten och valnötskärnorna runt om. Grädda i ca 20 minuter på 200°C.

Katrinplommonsufflè

5-6 port

250 g kärnfria katrinplommon
4 äggvitor
1 dl socker
½ dl hackade nötkärnor

Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Hacka katrinplommonen och vänd ned dem i äggvitorna tillsammans med sockret och nöthacket. Vippa över smeten i en smord hög form och grädda nederst i ugnen ca 30 min på 175°C. Serveras genast med vispad grädde.

Glassbomb

4 port
3 äggvitor
4 msk socker
1 rund sockerkaksbotten
hallon eller jordgubbssylt
5 dl vaniljglass

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned sockret. Lägg sockerkaksbottnen på ett ugnssäkert fat och täck botten med sylt. Lägg på glassen och täck genast med marängsmeten. Se till så att glassen täcks helt och hållet under marängen. Sätt fatet i ugnen på 175°C tills marängen fått vacker färg. Servera glassen på en gång.

Frusen hallonmousse

6 port
250 g hallon färska eller frysta
1½ msk socker
3 äggvitor
1½ dl vispgrädde

Mixa bären med ½ msk socker. Vispa vitorna till hårt skum häll i resten av sockret och vispa lite till. Rör ned hallonmoset i vitorna. Vispa grädden till hårt skum och blanda ned den i moset. Häll upp moussen i chokladformar eller portionsformar. Frys dem i 2-3 timmar.

Vaniljparfait

4 port
4 äggulor
½ dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 äggvita
1 tsk socker

Vispa äggulor florsocker och vaniljsocker till en pösig vit smet. Vispa grädden i en skål för sig. Blanda försiktigt äggsmeten och grädden. Häll upp parfaiten i portionsskålar och ställ i frysen en timme.

Doppa portionsskålarna i äggvita och sen socker så de blir dekorativt sockerfrostade.

Glassmaräng med jordgubbar

2 äggulor
½ dl florsocker
4 dl hårt vispad grädde
ev 2-3 msk punsch eller likör
250 g jordgubbar
15-20 små marängtoppar

Rör äggulor och florsocker. Tillsätt grädden och smaksätt ev. med likör. Skär jordgubbarna i små bitar och rör ned dessa. Häll massan i en form och tryck ned marängerna. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar.

Glass med vaniljvisp

1 pkt vaniljvisp
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk vaniljsocker

Vispa vaniljvispen tjock och grädden till hårt skum. Rör äggulor med vaniljsocker. Tillsätt vaniljvisp och grädden och rör om ordentligt. Täck med plastfolie och frys 4-6 timmar.

Kiwikräm

4 pers
4 kiwifrukter
3 dl vispgrädde
¾ dl äppeljuice
ev. 1-2msk cognac
riven blockchoklad till garnering

Skala kiwifrukterna och hacka den grovt. Vispa grädden hårt. Tillsätt kiwihacket och äppeljuicen och rör om. Smaksätt ev. med cognac. Servera väl kyld med riven blockchoklad och en kiwiskiva.

Knäcksås

4-6 personer

2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
½ tsk ingefära

Koka grädde socker sirap och hälften av smöret till såsen får en simmig konsistens. Tag kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsockret ingefäran och resten av smöret och låt det smälta ned. Servera såsen varm eller kall till glass.

Örtsalt

Persilja
Snitt- eller bladselleri
Gräslök
Mejram
Timjan
Rosmarin
Basilika
Libbsticka
Lök
Havs- eller gourmetsalt

Kör bladen i mixern med lite lök. Blanda de mixade örterna med lika mycket salt. Bred ut blandningen på en pappersklädd bakplåt. Torka saltet tills det är helt torrt i ugn på 50°C eller ute i solen. Finfördela det torkade saltet i en mortel. Förvara i burk med tättslutande lock.

Frukostpannkaka

2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1-2 tsk socker
½ tsk salt
1 ägg
2½ dl filmjölk
2 msk smält margarin
1 mosad banan

Blanda de torra ingredienserna. Blanda i en annan skål ägg filmjölk margarin och en mosad banan. Häll i de torra ingredienserna och stek i stora eller små plättar.

lördag 19 augusti 2017

Varm pastasallad

4 port
200 g pasta
vatten+salt
500 g fryst grönsaksblandning
5 marinerade soltorkade tomater
3 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka grönsakerna och håll dem varma. Koka pastan och låt den rinna av. Blanda olja vinäger salt och svartpeppar. Blanda pastan grönsaker och tomater i en skål och häll över dressingen.

Dillgratinerad färskpotatis

4 port

800 g färskpotatis
1 dl klippt dill
3-4 dl grädde
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
riven ost

Skrapa potatisen och dela den i halvor om den är större. Lägg den i en gryta med dillen. Häll på grädde så den täcker potatisen. Koka upp och sjud i 2-3 minuter. Salta och peppra. Häll potatisen i en ugnssäker form. Fyll på så mycket grädde att den täcker. Strö på riven ost och gratinera i ugn ca 25 min eller tills potatisen är mjuk på 175°C.

Pasta med gorgonzola och skinka

4 port
4 portioner pasta
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande margarin
100 g rökt skinka
salt peppar
1½ msk vetemjöl
50 g gorgonzola
3 dl mellanmjölk

Koka pastan. Hacka purjolöken och fräs den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Skär skinkan och låt den fräsa med. Krydda med salt och peppar och rör ned vetemjölet. Smula den osten rör om och häll på mjölken. Låt allt koka upp och puttra en kort minut. Häll såsen på pastan och servera.

Parisian drink

Blanda i ett glas krossad is 1 del fransk vermounth 1 del konjak 2 delar gin och ett stänk citron.

Funny girl

Lägg krossad is i ett glas. Fyll på med lika delar citronsaft och jordgubbssaft. Fyll glaset med ett mouserande druvvin.

Banankakaodrink

2 glas

3 dl mjölk
1 banan
2 tsk kakao
1 tsk socker

Mosa eller mixa bananerna. Tillsätt kakao och mjölk. Smaksätt med socker och häll upp på två glas.

Läskande vinbål

1½ liter pommac
1 flaska mousserande vin
ca 200 g hallon
1 apelsin skuren i skivor

Kyl dryckerna väl innan de blandas. Tillsätt hallonen och apelsinskivorna strax före servering.

Enkelt matbröd

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37 grader)

1 1/2 tsk salt

250 g Kesella lätt

14-15 dl vetemjöl 



Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löser sig. Blanda i salt, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs degen under bakduk i 30-45 min. Sätt ugnen på 225ºC. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en kniv. Låt degen jäsa ca 20 min. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut brödet och lägg det på ett galler. Låt brödet svalna under bakduk.

Ciabatta

8 bröd

ca 14 dl vetemjöl special
1 msk salt
1 msk olivolja
1 tsk socker
15 g jäst
5 dl fingervarmt vatten 


Häll det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen, salt, olivolja och socker i matberedarens bunke. Smula över jästen. Häll på vattnet och arbeta degen med degkrokarna 5-6 minuter. Degen skall vara lös efter knådning. Pensla en skål med olivolja . Häll degen där i och täck över den med plastfolie. Låt degen jäsa i en timme. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Platta ut degen till ca 30x 45 cm. Mjöla även ovansidan av degen men knåda inte degen.  Skär upp degen i 4 avlånga bitar, sedan tvärs över så blir de ca 12 x 15 cm. Sätt ut dem glest på en plåt med bakplåtspapper på. Dra ut dem lite om du vill. Låt bitarna jäsa i ca 2 timmar innan du gräddar dem. Grädda dem i 200° i ca 25 minuter. 

Chapati - Indiskt bröd

4 dl rågsikt 

4 dl vetemjöl 

3 dl vatten 

1 tsk salt

Blanda en deg av ingredienserna. Kavla ut degen till runda plattor som är ca 10 cm i diameter och några mm tjocka. Mjöla väl när du kavlar. Bakas dem i en torr och het stekpanna någon minut på varje sida.

Bohusländsk hönökaka

8 st.
50 gram jäst  

1 liter mjölk

½ dl flytande margarin (eller olja)

½ dl ljus brödsirap

1 msk salt

6 ½ dl rågsikt

17-18 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll i matfettet. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt och det mesta vetemjölet.  Arbeta degen smidig, gärna med maskin, tills den släpper bunken. 
5. Täck över bunken och jäs ca 30 min.  Ta upp degen på lätt mjölat bord och arbeta snabbt samman den. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar. Jäs dem på bakplåtspapper på bänken under bakdukar 20 - 30 min.  Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter.  Picka den även gärna med en gaffel, den vill gärna bli bubblig annars vid gräddning. Lägg kakorna, en i taget på varm plåt. Grädda mitt i ugnen i 4-5 min eller tills kakan fått lite färg. Fortsätt med resten. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar, så håller de sig saftiga.

Baguette

25 g jäst 

0,5 l vatten 

1 msk salt 

2 msk olivolja 

1,3 l vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Men spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs degen under en bakduk i ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte! Dela degen i 4 delar. Forma varje del till en baguette och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och låt bröden jäsa under duk i ca 30 min. Sätt ugnen på 275°. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på galler utan duk.

Carlstens hålkakor

5 st
10 dl vätska (1 flaska lättöl resten vatten)
3½ dl rågkross
100 g jäst
1½ dl ljus sirap
3 tsk salt
1 tsk ättika
40 g smör
2 tsk kummin
ca 15 dl vetemjöl
ca 10 dl råksikt

Spara 1 dl av ölblandningen och värm upp resten till det nästan kokar. Slå det sjudande hett över rågkrosset. Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat. Smält smöret tillsätt den sparade ölblandningen och låt svalna till 37°C. Smula ned jästen i en bunke och lös den i degspadet. Blanda i sirap salt ättika och kummin. Rör ned det avsvalnade rågkrosset och under hand allt vetemjöl. Arbeta degen hårt med degkrokar tills den är slät. Tillsätt nu rågsikten 1 dl i taget och rör degen hela tiden. Tillsätt så mycket rågsikt att degen är blank och smidig. Ställ den att jäsa ca 40 min under bakduk. Dela degen i 5 delar och kavla ut var del på mjölat bakbord. Tag med mått (glas e.d.) ut ett hål i varje kaka. Grädda små portionsbröd av det uttagna. Pensla kakorna med mjölk eller ägg och tryck den penslade ytan mot en tallrik med extra rågkross. Lägg på plåt och låt dem jäsa ordentligt innan de gräddas på andra falsen 12-15 min på 225°C. Låt svalna under bakduk.

Franska rosenbröd

Ca 24
50 g jäst
1 msk olja
5 dl vatten
2 tsk salt
2 ägg
1 dl grahamsmjöl
15-16 dl vetemjöl
Pensling
Uppvispat ägg vallmofrön

Smula ned jästen i en bunka och rör ut den i 37°C vatten. Tillsätt olja salt ägg grovt mjöl och 12 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt med elvispens degkrokar innan den kådas igenom tills den är blank och smidig. Låt jäsa ca 20 min på varm plats. Dela degen i 3 delar som rullas ut till tjocka rullar. Dela dessa i 24 bitar som rullas till små runda bullar ev med det sparade mjölet. Låt dem jäsa i 30 min. Pensla dem med ägg och strö på vallmo. Skåra dem i kryss med en vass kniv och grädda dem på andra falsen i 10 min på 250°C. Låt svalna under bakduk.

Marstrand kex

10-15
2½ dl mjölk
25 g jäst
75 g smör
½ tsk salt blandat med 1 msk socker
ca 10 dl vetemjöl

Smält halva mängden smör slå över mjölken och ljumma blandningen till 37°C. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med lite degspad. Slå på resten av degspadet och arbeta ned hälften av mjölet och socker/salt med hjälp av degkrokar. Tillsätt under hand 3 dl av resterande mjölet och arbeta tills degen känns seg och smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek på varm plats. Försök hålla degen så lös som möjligt när man nu arbetar in resten av smöret i bunken. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dela den i jämnstora delar. Kavla ut delarna med mjölad kavel till små runda kakor. Lägg dem på plåt och nagga dem. Jäs bröden tills de rest sig och känns porösa. Grädda i 225°C på ugnens andra fals tills de fått fin färg. Pensla med vatten eller mjölk och låt svalna under bakduk.

Rågbullar med russin

12-14
50 g jäst
35 g smör
3 dl mjölk
½ dl sirap
1 tsk salt
ev lite stött anis eller fänkål
ca 9 dl rågsikt
Pensling
Ca 25 g smör


Smält smöret slå över mjölken och ljumma blandningen till 37C. Smula ned jästen i blandningen. Blanda sirap och salt i det ljumma degspadet innan ev kryddor tillsätts. Blanda i russin och mjöl och arbeta ihop degen. Låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen blank och smidig på mjölat bakbord. Forma med lätt mjölade händer runda bullar som får jäsa på plåt ytterligare 25 minuter. Pensla med smält smör och grädda dem ca 10 minuter på 225grC. Låt svalna under bakduk.

Borglunds limpor

2 st
50 g jäst
10 dl kallt vatten
1 msk salt
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
22-23 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet saltet havrekli och havregrynen. Arbeta i det mesta av mjölet. Strö på ett tunt lager mjöl och låt jäsa i ca 2 timmar. Arbeta ihop degen i bunken och ta upp den på bakbord och arbeta in resten av mjölet. Dela degen mitt i tu och forma två limpor. Mjöla dem lätt på ytan och lägg dem tvärs över en smord plåt. Lägg på bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Gör några snitt i limporna med n vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min på 275°C. Sänk värmen till 200°C och grädde 20 min till. Låt bröden kallna utan bakduk.

Mörka lantbrödskakor

50 g jäst
5 dl filmjölk
1½ tsk salt
2 tsk ättiksprit
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
ca 1 liter mörkt lantbrödsmjöl

Smula ned jästen i en bunke. Ljumma filmjölken till 37°C. Häll lite av den över jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av filmjölken saltet ättikspriten kryddorna och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig strö lite mjöl över degen och låt den jäsa ca 1 timme under duk. Ta upp degen på bakbord och arbeta in resten av mjölet. Baka ut degen till små rundlar ca 8 cm i diam. Lägg kakorna på smord plåt. Nagga med gaffel pensla med vatten och strö över lite mjöl. Grädda i ca 20 min på 200°C.

Naan

4 bröd

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
½ tsk salt
1½ msk smält smör eller olja + till pensling
1 dl naturell yoghurt rumsvarm
1 ägg
grovt salt

Blanda mjöl bakpulver socker och salt i en skål. Gör en grop i mitten av mjölet och häll i smör eller olja yoghurt och ägg. Arbeta försiktigt ihop degen. Knåda degen på ett mjölat bakbord tills den är mjuk och följsam. Lägg degen i en skål. Täck över den med en fuktig handduk och ställ den på en varm plats för jäsning i ca 2-4 timmar tills degen fördubblats. Dela degen i 4 delar och arbeta ut varje bit till en trekantig platta ca 1 cm tjock. Pensla med smält smör eller olja och strö över grovt salt. Lägg brödet på en plåt och grädda 10-12 min på 200°C. Pensla med smält smör innan servering.

Vallmobröd

50 g jäst
50 g smör
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
ca 14 dl vetemjöl
2 tsk salt
Fyllning
75-100 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll på vatten och mjölk och låt blandningen bli fingervarm. Häll den över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av vetemjölet och saltet. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig. Dela i 2 delar och kavla ut varje del till ca 25x50 cm. Bred på smör och vik ihop i tre delar på längden. Skär varje längd i ca 12 bitar och lägg dem på plåt med bakpapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda strax under mitten i 7-10 min på 250°C

Hasselnötsbröd

2 st
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
250 g kesella
1 msk socker
1-2 tsk salt
3-4 dl grovt hackade hasselnötter
12-13 dl vitt lantmjöl

Smula ned jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt kesella socker nötter och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 45 min. Ta upp degen på mjölat bord och knåda degen smidig ev. mer mjöl. Forma 2 limpor lägg på smord plåt och låt jäsa 30 min. Grädda 40 min på 200°C.

Sirapslimpa

3 st
50 g jäst
5 dl ljummen mjölk 37°C
250 g kesella
1 dl sirap
2 tsk salt
1 msk anis
ca 12 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke häll i mjölken och rör om. Tillsätt kesella sirap salt anis rågsikt och nästan allt vetemjöl. Knåda ihop till en deg och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen på 3 delar och till limpor. Låt jäsa i ca 30 min. Grädda i 30-40 min på 175°C.

fredag 18 augusti 2017

Rabarberrutor

Vetedeg:
50 g jäst
2½ dl ljummen mjölk
150 g smör
1½ dl strösocker
9½ dl vetemjöl
8-10 dl rabarber i cm stora bitar
Smuldeg:
4 dl vetemjöl
2 dl socker
100 g smör

Vetedeg: Smula sönder jästen. Lös den i mjölken. Blanda ner rumsvarmt smör socker och mjöl. Smörj en plåt och kavla ut degen direkt på den. Lägg alla rabarberbitarna på oskalade på degen. Smuldeg: Rör vetemjöl socker och smör till en grynig massa. Strö smuldegen över rabarbern . Grädda i 20 min på 200°C. Skär kakan i rutor.

Rabarbergifflar

250 g smör
5 dl vetemjöl
10 g jäst
2 msk strösocker
1 dl kaffegrädde
Fyllning:
200 g rabarber
4 msk farinsocker
2 msk potatismjöl
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Hacka ihop smör och vetemjöl. Smula i jästen. Tillsätt socker och kaffegrädde. Kavla ut degen till två stora rundlar och sporra eller skär varje rundel i 12 trekanter. Skala och finhacka rabarbern. Fördela bitarna på trekanterna och strö över farinsocker blandat med potatismjöl. Rulla ihop trekanterna från långsidan och forma dem till gifflar. Lägg dem på bakpapper och pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn i 8 min på 200°C.

Dubbla nötstrass

1 dl hasselnötskärnor
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
250 g smör
Fyllnig
Ca 150 g nougat eller ljus blockchoklad

Hacka nötterna fint. Lägg alla ingredienserna i en skål. Hacka med kniv och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen genom sprits till små platta rosor direkt på bakpapper på en plåt eller forma till rullar och skär i tunna skivor. Grädda ca 10 minuter på 175°C. Smält nougaten eller chokladen i vattenbad. Lägg samman kakorna 2 och 2 efter gräddning med lite nougat eller choklad mellan. Låt dem kallna.

Windsorlängd

1 dl mjölk
25 g jäst
2 msk smör
1 krm salt
2 tsk socker
½ ägg
ca 3 dl vetemjöl
Pensling
½ ägg
Garnering
½ dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl skållad hackad mandel
2 msk smör
Fyllning
1½ dl marsánkräm
100 g smör
2 msk florsocker
3 tsk vaniljsocker

Värm mjölken till 37°C. Smula sönder jästen i degbunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör salt socker ägg och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 45 minuter. Gör garneringen. Rör ihop alla ingredienserna till en grynig massa och ställ kallt. Tag upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en jämn och slät längd som lägges på plåt med bakpapper. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla längden med uppvispat ägg och strö på garneringen. Grädda ca 15 min på 225°C. Gör fyllningen medan kakan svalnar. Gör marsánkrämen enligt recept på förpackningen. Rör smör florsocker och vaniljsocker vitt och poröst. Tillsätt marsánkrämen i små klickar. Rör kraftigt hela tiden. Då kakan kallnat delas den i 2 bottnar. Bred fyllning på den undre bottnen och lägg på ovanbottnen.

Päron i mandeldeg

Ger 2 kakor med form på 21 cm diameter.

4-6 päron
75 g mjukt smör
2 dl farinsocker
2 dl mald sötmandel
1 msk vetemjöl
3 ägg

Skala och halvera päronen och lägg dem i formen som ska användas. Rör samman smör och socker. Tillsätt sötmandeln vetemjöl och ägg. Fördela över frukten och grädda i ca 30 minuter på 200°C.

Kolabakelser

1 ¼ vetemjöl
1 msk socker
50 g margarin
½ ägg
Fyllning
¾ marsánkräm
¾ dl nötkärnor eller bär
Garnering
½ dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl ljus sirap
½ tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna till formarna i matberedare eller hacka samman dem direkt på arbetsbord. Lägg degen kallt nån timme. Tryck ut degen i veckade bakelseformar. Grädda formarna på gallret i nedre delen av ugnen 15 min på 200°C. Stjälp upp formarna när de svalnat något och låt dem kallna. Rosta nötterna i ugnen på 175°C eller i torr stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalet med hushållspapper. Blanda alla ingredienser till kolasmeten utom vaniljsockret i en kastrull. Koka under omrörning då och då tills smeten får en mjuk kolaliknande konsistens. Det tar 15-20 min. Låt kolasmeten svalna något och rör i vaniljsockret. Fyll formarna med marsánkrämen ha på nötterna eller bären och häll på kolasmeten så den täcker. Ställ bakelserna kallt en stund så kolan stelnar. Bakelserna bör njutas samma dag de bakas annars kan formarna bli fuktiga och mjuka.

Äppelkaka

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
4-5 grov rivna äpplen
rivet skal av ½ citron

Blanda smör mjöl och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt innan den trycks ut i en pajform. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda äppelrivet och citronrivet. Blanda frukten med äggsmeten och slå fyllningen i pajskalet. Grädda i 25-30 min på 225°C.

Browniepaj

4 dl mjöl
¾ dl socker
150 g kallt smör
1 ägg
Fyllning
200 g smör
250 g mörk blockchoklad
3 ägg
2½ dl socker
2½ dl mjöl
2 msk kallt starkt kaffe
100 g grovhackade valnötter

Degen Blanda mjöl och socker och tillsätt smöret i klickar. Hacka samman till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en djup pajform och ställ kallt i 30 min. Fyllning Smält smör och blockchoklad. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vänd försiktigt ned mjölet omväxlande med chokladen i äggsmeten. Vänd till sist ned kaffet och valnötterna. Slå smeten i pajskalet. Grädda i ca 45 min på 175°C.

Chokladmuffins

250 g mörk blockchoklad
2½ dl hasselnötter
6 ägg
¾ dl socker
Garnering:
Mörk choklad

Smält chokladen i vattenbad. Mal hasselnötterna. Dela äggen i vitor och gulor och vispa vitorna till styvt skum. Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Vispa ned chokladen i äggulesmeten och vänd sedan försiktigt ned hasselnötter och äggvitor. Klicka ned smeten i muffinsformar och grädda i 10-12 min på 200°C. Garnera med smält choklad.

Syltkakor

100 g sötmandel
200 g smör
1 dl socker
rivet skal av en apelsin
3½ dl vetemjöl
Dekoration:
1½ dl jordgubbssylt
1 dl florsocker
2 tsk apelsinsaft

Skålla skala och mal mandeln. Rör smör och socker och blanda i den malda mandeln. Tvätta apelsinen torka och riv skalet fint direkt i smeten. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 4 delar och rulla ut del till en längd. Lägg deglängderna på bakplåtspapper på plåt. Platta till längderna något och gör en liten fördjupning i mitten och fyll med jordgubbssylt. Grädda i 10-12 min på 175°C. Skär längderna till kakor medan de fortfarande är heta. Låt kallna. Rör florsocker med nypressad apelsinsaft. Pensla eller skeda kristyren över sylten.

Citronpaj

150 g smör
½ dl socker
200 g vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
5 äggulor
200 g florsocker
1½ dl citronsaft
125 g osaltat smör
Garnering:
1 dl pärlsocker

Hacka ihop smör socker och mjöl till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt i minst 30 min. Vispa ihop florsocker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Vispa över värme tills krämen sjuder och tjocknar. Tag från värmen och vispa i smöret skuret i bitar. Ställ krämen för att kallna. Kavla ut degen och kläd en pajform 23cm i diameter som har löstagbar botten. Grädda pajskalet i 25 min på 200°C. Låt pajen kallna och fyll sedan med citronkrämen. Ställ pajen i kylen minst en timme. Garnera med pärlsocker.

Vetekaka med smörfyllning

1 dl mjölk
1 dl kesella lätt
25 g jäst
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
3 msk socker
2 krm salt
ca 5 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
3 msk socker
½ tsk vaniljsocker
Garnering
Uppvispat ägg
Flagad mandel

Värm mjölk och kesella fingervarm. Häll blandningen över jästen som smulats ned i en bunke. Rör tills jästen löst sig. Klicka ned smöret och tillsätt ägg socker och salt. Blanda ned mjölet och arbeta den lösa degen tills den är slät och blank. Klicka upp degen i en smord form eller stekpanna 23 cm i diameter. Låt jäsa i 45 min. Blanda ingredienserna till fyllning till en slät massa. Pensla det färdig jästa brödet med uppvispat ägg och tryck försiktigt ned fyllningen klickvis i degen med tesked. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen på 200°C.

Blåbärsmuffins

12 stora
4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
1 ägg
25 g smält smör
2 dl blåbär

Blanda mjöl socker salt och bakpulver i en bunke. Vispa ihop mjölk och ägg och rör ned i mjölblandningen. Tillsätt smöret och vänd försiktigt ned blåbären i smeten. Fördela smeten i muffinsformar (dubbla pappers) eller muffinsplåt. Strö några lättsockrade blåbär på toppen. Grädda i ca 18 min på 225°C.

Hallongrottor

200 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
hallonsylt


Blanda samman allt utom hallonsylten till en deg och ställ den kallt i 5-10 min. Rulla degen till en rulle och skär upp den i lagom tjocka skivor. Rulla till bollar och lägg i formar. Tryck en fördjupning i varje kaka och häll dit lite hallonsylt. Grädda i 10 min på 175grC. 

Grahamsmuffins med skogsbär

Ca 12

2½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl socker
150 g smör
1 ägg
Fyllning:
3 dl blåbär eller lingon
1½ tsk potatismjöl
3 msk ljussirap

Smörj och mjöla en muffinsplåt med 12 fördjupningar. Blanda vete och grahamsmjöl bakpulver och socker. Tillsätt smöret och rör ihop till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en slät deg. Rulla degen till en rulle och skär i skivor. Platta försiktigt ut skivorna i handen och lägg ned dem i fördjupningarna. Tryck upp degen så 2/3 av kanten täcks. Lägg bären i en plastpåse och tillsätt potatismjölet. Skaka påsen så bären och mjölet blandas. Lägg bären i mitten av kakorna och ringla över sirapen. Grädda i 12-15 min på 200°C. Låt kakorna svalna innan de lossas.

måndag 14 augusti 2017

Snickersgrottor

Ca 25

4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
2½ tsk bakpulver
150 g smör
1 ägg
Fyllning:
1 ¾ dl jordnötssmör med hackade jordnötter
1 dl ljussirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g smör
4 msk vispgrädde
4 msk kakao
2 dl socker

Häll mjöl socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och rör ihop till en gryning massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en slät deg. Rulla ut degen tull en rulle som skärs i skivor. Tryck ut skivorna i aluminiumbakformar. Blanda ingredienserna till fyllningen till en slät kräm och fördela i formarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 12 min på 200°C. Häll ingredienserna till garneringen i en kastrull. Värm under omrörning och låt koka tills krämen tjocknar ca 7-8 min. Skeda upp smeten i mitten av formarna.

Kolapaj

100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
Kolasmet:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
50 g smör
Fyllning och garnering:
100 g sötmandel
1 dl russin
35 g mandelspån

Rör samman mjöl med vaniljsocker tillsätt smör och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt i 30 min. Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant ca 22 cm i dia. Nagga botten och ställ pajskalet kallt i 15 min. Förgrädda skalet ca 15 min på 200°C. Hacka mandel och finfördela mandelhack och russin i skalet. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. Blanda grädde sirap och socker i en vid kastrull. Koka upp och låt kolasmeten koka under sporadisk omrörning tills den är simmig ca 15 min. Tag kastrullen från plattan och klicka ned smöret. Rör om. Häll smeten över mandel och russin och strö mandelspån ovanpå. Låt stå i 2-3 timmar innan servering.

Mormors blåbärsbullar

Ca 12

100 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
2 msk socker
2 äggulor
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
5-6 dl blåbär
2-3 msk socker

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°C och rör ut den smulade jästen. Tillsätt socker salt äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa i 15 min. Ta upp degen på bakbord och knåda den. Dela i 20 delar och rulla till bullar. Platta ut bullarna något fyll dem med blåbär och lite socker och nyp ihop dem något. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt och låt dem jäsa i 30 min. Grädda i 5-6 min på 250°C. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.

Äppelpaj med mandel

5 äpplen
75 g grov hackad sötmandel
4 msk ljus sirap
2 msk socker
nougatsås
1 pkt nougatglass
lite vispad grädde


Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i en välsmord pajform strö över mandel och socker och ringla över sirap. Klicka på lite smör och grädda i ca 20 min på 225grC. Blanda den halvtinade glassen med vispad grädde.

Potatisplättar med löjrom fyllning

150-200 g löjrom
8 råa potatisar
1 msk vetemjöl
2 msk smör
Fyllning:
1 rödlök
1 msk crème fraiche
2 hårdkokta ägg
2 msk finhackad gräslök

Finhacka rödlöken äggen och blanda med crème fraichen och gräslöken. Riv potatisen och blanda med vetemjöl salta. Värm en panna med smöret och lägg ut små plättar av potatisen. Stek dem sakta i ca. 2 min lägg på fyllningen och ett nytt lager potatis. Tryck till och vänd. Stek vidare i 2-3 min. Lägg upp på tallrik och toppa med ev. överbliven fyllning. Servera med citron och dillvippor och ett generöst ägg med löjrom.

Sommarströmming

600 g strömmingfiléer
Lagen:
½ dl vinäger
1 dl vatten
1 ½ tsk salt
Dill

Salta filéerna lätt vik ihop filéerna och lägg dem tätt i en form. Klipp över rikligt med dill. Koka upp lagen och häll den het över fisken.

Ställ formen ovanpå kastrullen med potatis och lägg på locket. Koka tills potatisen är klar. Häll av spadet från fisken.

Inlagd sill utan socker

3-4 sill filéer
1 gul lök
dill
citronmeliss
1 stor citron(halva pressa-halva skivor även skal)
Lagen:
1 dl vatten 
1 tsk socker
krydd och vitpeppar
3 msk rapsolja
citronsaft


Varva sill lök dill citronmeliss och citronskivor. Koka vatten häll i socker och kryddor. Låt svalna och tillsätt rapsolja och citronsaft. Häll lagen över sillen.

Kesella scones

16 bitar

4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
250 g kesella
1½ dl mjölk eller vatten

Blanda mjöl salt och bakpulver i en skål. Tillsätt kesella och mjölk eller vatten. Rör ihop till en deg och dela den i 4 delar. Platta ut varje del till en rund kaka. Lägg på smord plåt och skåra ett kryss i kakorna. Grädda i ca 10 min på 250°C.

Lingonkakor

10 st
75 g smör
8 dl mjölk
100 g jäst
3 dl lingonsylt
½ dl farinsocker
1 msk salt
1 påse rågsikt

Smula ned jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt och häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt lingonsylt farinsocker och salt. Arbeta in rågsikten i omgångar under kraftig knådning. Spar lite mjöl till utbakningen. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen på 10 delar och kavla ut till runda kakor ca 1½-2 cm tjocka. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och nagga dem med gaffel. Låt jäsa under duk i ca 40 min. Pensla med vatten och grädda i 10-12 min på 200°C.

Grötbröd med sesamfrön

6 st
1 dl havregryn
2 dl vatten
3 dl kall mjölk
25 g jäst
1 ½ tsk salt
5 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl
uppvispat ägg sesamfrön

Koka upp vatten och havregryn. Låt sjuda nån minut till en gröt. Häll gröten i bunke tillsammans med mjölken. Låt svalna till 37°C och smula ned jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt rågsikt och största delen vetemjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa i 45 min. Arbeta upp degen med mera mjöl. Dela degen i 6 lika stora delar och rulla ut varje del till en smal längd ca 20 cm och lägg på smorda plåtar. Platta ut längderna till rektangulära kakor och låt dem jäsa i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 10-15 min på 225-250°C.

Matbrödsbullar

2 msk margarin
2 dl vatten
½ pkt jäst
2 krm salt
2 krm brödkryddor
2 msk socker
4-5 dl mjöl

Smält margarinet och tillsätt vattnat. Vänta tills det är fingervarmt och smula sedan ned jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt kryddor socker och mjöl och arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt degen jäsa i ca. 30 min. Lägg upp degen på bakbord och knåda degen lite innan den rullas till en längd och delas upp i 8 lika stora delar. Rulla bullarna runda och lägg dem på pappersklädd plåt. Låt dem jäs i 20 min. Grädda bullarna i 8-10 min på 250°C. Pensla bullarna med lite vatten efter gräddning.

Brytbröd

12 st
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
25 g margarin
1 dl mjölk
½ dl riven ost


Blanda mjöl bakpulver och salt. Tillsätt margarinet och finfördela det i mjölblandningen. Tillsätt mjölken och rör ihop till en deg. Forma degen till en längd på mjölat bakbord. Lägg på bakpapper på en plåt. Dela längden i 12 delar men låt den fortfarande sitta ihop. Pensla med mjölk och strö över osten. Grädda i 10-12 min på 225grC.

Italienskt bröd

2 bröd
50 g jäst
8 dl kallt vatten
1 msk salt
ca ½ dl olivolja
ca 20 dl vetemjöl


Rör ut den smulade jästen i vattnet och tillsätt salt och olja. Arbeta in mjölet till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Jäs i 2 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 2 delar som sedan delas i 3 delar. Fläta dem i 2 flätor som läggs på en smord plåt. Jäs i 45 min. Grädda i 15 min på 250C stäng av ugnen och grädda på eftervärme i 15 min. Låt brödet kallna på galler under duk.

Kladdig gräddkola

ca 100 st.
3 dl vispgrädde
5 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl sirap
1 msk smör eller margarin


Koka allt utan smöret i en tjockbottnad kastrull i 20-30 minuter. Rör om ibland. Den är klar när kulprovet fungerar. Blanda i smöret och häll upp kolan på bakplåtspapper penslat med olja. Skär ut bitar med en kniv och låt kolan stelna.

Julkola

100 g smör
1,5 dl vispgrädde
3 dl socker
1 krm salt
1,5 dl sirap
125 g blockchoklad
100 g nötkärnor (om man vill)


Smält smöret och tillsätt socker, sirap och grädde. Bryt chokladen i småbitar och lägg dem i kolablandningen. Låt det sjuda på svag värme i ca 10-20 minuter. Gör kulprovet flera gånger under tiden så att du vet när kolan är klar. Kulan ska bli ganska fast. Hacka nötterna och blanda i dem när kolan är färdig. Häll smeten på bakplåtspapper och låt den stelna något innan du skär den i bitar och slår i dem i smörpapper.




Engelsk chokladfudge

ca 60 st.
1,5 dl kakao
5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
2 dl vispgrädde
25 g smör eller margarin
100 g nötkärnor


Blanda kakao, sirap, socker, salt, grädde och matfett i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka på ganska stark värme utan lock tills smeten är simmig. Det tar ca 20-30 minuter och rör om då och då. Prova med kulprovet om fudgen är klar, om du använder hushållstermometer ska dem mäta 120ºC. Hacka nötterna grovt undertiden. forma en låda av alliminium eller smörpapper som är 20x20 cm och smörj den. Häll upp massan i en skål och vispa den med elvisp tills den är tjock och styv. Häll upp massan i formen och strö över nötterna, Skär massan I bitar när den har stelnat, vira in den i smörpapper om du vill.

Gräddkola

3 dl vispgrädde

2 dl socker

1 dl sirap

2 tsk vaniljsocker

Blanda allt i en vid tjockbottnad kastrull.Koka massan kraftigt och rör om då och då. Den är klar när den klarar kulprovet. Häll smeten på ett bakplåtspapper och skär den I fyrkantiga bitar. Slå in bitarna I papper när de stelnat.

Chokladkola

ca 75 st.
100 g smör

3 msk kakao

3,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 dl sirap

2 dl vispgrädde

Smält smöret.Blanda i de övriga ingredienserna och låt koka utan lock. Rör om då och då. Det ska koka mellan 45 minuter och 1,5 timma. Den är klar när kulprovet fungerar. Häll smeten på bakplåtspapper och låt den stelna. Skär eller klipp den i bitar och slå in i smörpapper (bakplåtspapper).

söndag 13 augusti 2017

Peach melba drink

4 glas
2 persikor
4 dl kall mjölk
2 tsk vaniljsocker
ca 50 g hallon
1 tsk honung

Om du använder färska persikor häll kokande vatten över dem och låt stå nån minut. Flå dem med vass kniv dela och ta bort kärnan. Skär fruktköttet i bitar och lägg i mixern. Tillsätt mjölken och vaniljsockret och kör drycken slät. Mosa de färska hallonen med gaffel och smaksätt med honungen. Häll upp drinken i glas och skeda i hallonmoset. Rör så moset fördelas och servera.

Cocktail med jordgubbar

4 glas

15 röda jordgubbar
1½ dl outspädd fläderblomssaft
1½ dl vatten
1 äggvita
1 tsk honung

Rensa och skölj jordgubbarna. Häll dem i mixern med saft vatten äggvita och honung. Mixa tills det skummar. Häll upp i höga glas och låt dem stå i nån minut. Dekorera med en jordgubbe och sugrör.

Svalkande glassdrink

1 glas

1½ dl mjölk
2-3 msk koncentrerad nektar
ca 50 g vanilj eller chokladglass

Vispa samman mjölk och nektar. Häll upp i ett glas och toppa med glassen.

Sommarbål

50 cl torrt vin
1 citron + saften ur en halv citron
1 flaska mineralvatten

Häll vinet i en bålskål lägg i citronskivor och låt dra i 1 timme. Lägg en istärning i varje glas tillsätt ett par droppar citronsaft. Fyll glaset till hälften med vin och fyll på med mineralvatten.

Frukostdrink

4 drinkar

2 apelsiner
1-2 blodgrapefrukter
1 stor banan
4 dl lätt naturell yoghurt
4 msk vetegroddar

Dela apelsinerna och grapefrukterna och pressa ur saften. Det behövs ca 4 dl saft. Häll fruktjuicen i en mixer. Skala bananen skiva ned den och mixa till en jämn pure. Häll i yoghurten och mixa kraftigt. Tillsätt vetegroddarna och mixa hastigt så allt blandas. Häll upp i 4 höga glas och servera till frukost eller inledning på brunch.

Lingonlikör

3 dl lingon
35 cl okryddad sprit
2 dl socker

Häll bären i en flaska. Häll på spriten och sockret. Låt flaskan stå i 2 månader men skaka då och då. Sila slutligen an likören.

Exotisk fruktdryck

4 glas

2 kiwifrukter
100 g krossad ananas
1 apelsin
½ grapefrukt
Skala kiwifrukterna. Mixa kiwin och ananaskrosset. Pressa apelsinen och grapefrukten och blanda saften med fruktmoset. Häll upp i 4 glas och fyll på med krossad is.

Blåbärspaj från alsace

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 ägg
100 g smör
10 dl blåbär
Lock:
1½ dl grädde
1 dl socker
2 äggulor

Smält smöret. Vispa socker och ägg och tillsätt smöret och mjölet. Kläd en pajform med degen och låt den vila i minst en timme. Strö ett tunt lager ströbröd på pajdegen och lägg i blåbären. Grädda ca 15 min på 225°C. Vispa under tiden ihop ingredienserna till locket. Häll smeten över blåbären och grädda i ytterligare 10-15 min. Serveras ljummen eller kall.

Gammaldags citronkaka

75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en citron
1 dl mjölk
Glasyr
3 dl florsocker med citronsmak
1-2 msk pressad citronsaft

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och sockret poröst. Blanda samman mjölet med bakpulver och citronskal och rör ned i äggsmeten. Rör ned smöret och mjölken och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad hålform som rymmer ca 1 ½ liter. Grädda i 40-50 minuter på 175°C. Låt kakan vila några minuter i formen innan den tas ur och får kallna på galler. Rör ut florsockret med pressad citronsaft till en glasyr. Bred ut glasyren på den kalla kakan.

Sockerbullar med hallonsylt

Ca 25 st
40 g jäst
100 g smör
2 ½ dl mjölk
½ dl socker
½ tsk hjorthornssalt
ca 7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
Ca 2 dl fast hallonsylt
Garnering
Smält smör
Strösocker

Smula ned jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt innan det hälls över jästen. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt socker och hjorthornssalt och rör om. Arbeta in så mycket mjöl att degen är lös men klibbfri. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i under duk i ca 30 min. Lägg degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet till en smidig deg. Kavla ut degen ganska tunt och ta ut runda kakor ca 12 cm i diameter och klicka lite sylt i mitten. Vik upp kanterna och knyt ihop dem ordentligt. Lägg dem med skarven nedåt på en pappersklädd plåt och låt dem jäsa i 30-40 min. Grädda bullarna i 10-12 min på 200°C. Pensla genast bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Låt bullarna kallna under bakduk.

Ingrids kavaljerer

200 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl

Vispa äggen med socker och tillsätt smält smör vaniljsocker och mjöl. Forma kakor ca 3 cm i diameter. Pensla med ägg och doppa i grov hackad mandel. Grädda i 10-12 min på 175°C

Chokladpaj

3 dl mjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
75 g smör
3 msk kakao
3 ägg

Blanda ihop mjöl och mjukt smör med fingrarna. Tillsätt vattnet och tryck ut degen i en smord form. Vispa ägg och tillsätt mandelmassa smält smör och kakao. Häll över pajdegen och grädda i 15-20 min på 175°C.

Paj med päron, keso och choklad

2½ dl vetemjöl
1 dl kokos
½ dl socker
150 g margarin
Fyllning:
150 g blockchoklad
½ dl nötter eller mandel
1 dl russin
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl socker
3 droppar pepparmintsolja
1 dl crème fraiche
250 g keso
1 burk konserverade päron 6 st

Arbeta ihop pajdegen och låt den vila kallt 1 timme. Klä in en pajform och tryck smala aluminiumremsor läns kanterna så degen hålls på plats under gräddningen. Hacka chokladen och strö ca hälften av den på pajdegen. Förgrädda skalet 10 min på 200°C längst ned i ugnen. Hacka nötterna fint och blanda den med resten av chokladen russinen vaniljsockret och mjöl. Vispa ihop och blanda i äggen och socker tillsammans med pepparmintsolja och crème fraiche. Blanda sist i keson som mosats något eller passerats. Skär avrunna päronhalvor i skivor och lägg på pajskalet ovanpå chokladen. Häll på resten av fyllningen och grädda i 35 min på 200°C. Smakar bäst om den får stå över natten.

Hallon och bananpaj

150 g smör
2 dl havregryn
2½ dl lantvetemjöl
1 msk honung
Fyllning:
4-5 dl hallon
3 bananer
Gelé:
1-1½ tsk gelatinpulver
1 msk vatten
½ dl saft + ev. lite honung eller socker
1 dl vatten

Arbeta samman degen och låt den vila kallt i 30 min. Kavla eller tumma ut degen och klä en form. Förgrädda skalet i ca 15 min på 200°C. Låt det kallna och täck sedan skalet med hallon och bananskivor. Lös upp gelatinet i vattnet och saften. Tillsätt den större vattenmängden. Ös gelé över frukten när det börjar svalna och tjockna. Serveras med glass eller vispgrädde.

Kokospaj

50 g margarin
4 ägg
1 dl mjöl
4 dl mjölk
1½ dl socker
1½ msk vaniljsocker
2 dl kokosflingor


Smält smöret och rör i de andra ingredienserna och häll smeten i en smord och bröad form. Gräddas 45-50 min på 175grC.

Italiensk köttpaj

4 port
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
½ dl riven ost
3 msk kallt vatten
Fyllningen
500 g blandfärs
smör
1 bit purjolök ca 10 cm
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
2 krm italiensk salladskrydda
½ tsk oregano
2 msk chilisås
1 dl vatten
1 röd paprika
3 ägg
2 dl mjölk
¼ tsk salt
ca 1 dl riven ost

Pajdegen: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt ost och vatten och arbeta ihop till en deg som får vila svalt. Kavla ut och klä en pajform med degen ca 24 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt den vila i 15 min. Fäst en folieremsa längs kanten och förgrädda i 15 min på 200°C. Ta bort folien.

Stek köttfärsen under omrörning. Skölj och strimla purjolöken och låt den fräsa med nån minut. Rör ned alla kryddor chilisåsen och vattnet. Låt vattnet koka in i köttfärsen. Skär paprikan i små bitar och rör ned. Lägg köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg mjölk och salt och häll över. Strö över osten. Grädda på andra falsen nedifrån i 30 min. Servera med sallad.

Köttfärs paté

500 g blandfärs
2 stora gula lökar
2 stora röda lökar
1 purjolök
smör
3 kokta mosade potatisar
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk timjan
2 dl mjölk
1½-2 dl vatten
2 dl riven ost

Skala löken och skär i små klyftor. Skölj och skär purjolöken i ½ cm ringar. Fräs löken i stekpanna. Häll på lite vatten och låt det koka nån minut så vattnet kokar in. Blanda färsen med potatisen kryddorna och mjölken. Späd med vatten till en lös färs. Varva färs med lök i en ugnssäker form. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 40 minuter på 200°C.

Piroger

Ca 24

6 dl vetemjöl
½ tsk salt
250 g smör
1 ägg
½ tsk ättiksprit
2 msk vatten
Fyllning:
250 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 grovriven morot
2-3 msk tomatpuré
salt och peppar

Blanda mjöl och salt i en bunke. Fördela smöret med fingertopparna. Vispa upp ägget och blanda det med ättika och vatten. Tillsätt blandningen och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila 30-60 min övertäckt i kylskåp. Dela degen på mitten och kavla ut till ca 30x40 cm. Sporra eller skär ut rutor med ca 10 cm sida. Stek köttfärs och lök. Tillsätt morot tomatpuré salt och peppar. Lägg en msk fyllning på varje pirog. Pensla kanterna med ägg vik ihop och tryck till med gaffel. Lägg pirogerna på plåt med bakpapper pensla med ägg och grädda ca 10 på 225°C.

Tjälknöl recept 2

1½-2 kg benfri stek
Lagen:
5 dl vatten
1½ dl salt
2 tsk socker
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar

Sätt det frysta köttet direkt i ugnen i ca 10-12 timmar på 85°C. Kolla efter 8 timmar. Blanda allt till lagen och koka upp. Lägg steken i stekpåse och häll över lagen. Låt det ligga i kylen i 5 timmar. Vänd då och då.

Välkryddad viltstek

1½ kg benfri stek av älg hjort eller rådjur
Kryddlag
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök
1 tsk svartpepparkorn eller ½ tsk grovmald svartpeppar
12 torkade enbär
1 lagerblad
1 tsk timjan eller oregano

Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick i en köttermometer och ställ i nedre delen av ugnen på 125°C. När termometern visar 70°C är det klart.
   Koka kryddlagen under tiden. Skala löken och skär den i klyftor. Krossa hel svartpeppar och enbär. Koka upp vattnet och tillsätt salt lök och kryddorna. Koka lagen i ca 10 min och låt den sedan kallna. Lägg det varma köttet i en bunke. Häll över lagen och låt köttet svalna av. Täck över det och låt det stå svalt i 4-5 timmar. Tag upp köttet och förvar det utan lag.

Örtkryddad rostbiff

1 ½ kg benfritt nötkött
1 tsk salt
1 tsk krossad svartpeppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika

Blanda kryddorna och gnid in steken. Lägg den i en lagom stor form. Stick i en köttermometer och sätt in steken i ugn på 125°C. Ta ut den vid 60°C om du vill ha köttet rosa och vid 55°C om du vill ha det rosarött. Stektid ca 1 ½ timme. Låt steken vila i ca 20 min om du ska servera den varm.

Colamarinerad grytstek

1 ½ kg innanlår bog eller fransyska
Marinad:
3 dl Coca-Cola
1 dl vatten
¾ dl soja
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2 tsk oregano
2 gula lökar i klyftor
3 köttbuljongtärningar
Sås:
7 dl spad
2 msk vetemjöl
1 dl kaffegrädde

Blanda alla ingredienser och marinera i minst 4 timmar. Ta upp steken och skrapa av den. Bryn den runt om i en stekpanna. Späd med marinaden lite i taget och sjud sakta i drygt en timme. Stick gärna i en köttermometer. När den visar 72-75°C är steken klar. Ta av grytan och låt steken ligga kvar i ca 20 min.
Såsen: Sila spadet och red av det med mjöl blandat i vatten eller mjölk. Sjud i 3-4 min och runda av smaken med kaffegrädde. Krydda mer om det behövs.

Tjälknöl

Fryst  älgkött (eller nöt) 1 ½ kg
Grovt salt
1 msk timjan
2 lagerblad
10 enbärskorn

Gör en bädd av saltet ca 1-1 ½ cm tjockt och blanda i timjan lagerblad och 10 krossade enbär. Lägg på det frysta köttet och sätt in i ugn ca 10-12 timmar på 75°C. Man kan sticka i en termometer efter 3 timmar. När termometern visar 70°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt. Behöver ej ligga i kryddlag efteråt.

lördag 12 augusti 2017

Ananaspaj

175 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
¾ dl socker
Fyllning:
1½ dl vispgrädde
1½ dl crème fraiche
3 ägg
rivet skal av en citron
1 burk krossad ananas

Smält smöret i en kastrull som rymmer resten av pajdegens ingredienser också. Blanda samman de andra ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en smord form. Vispa ihop fyllningen av hårt vispad grädde crème fraiche och rivet citronskal. Vispa upp och blanda i äggen tillsammans med sockret. Låt ananasen rinna av och lägg krosset på pajdegen. Häll på fyllningen och grädda i 45-60 min på 175°C.

Äppelpaj

125 g margarin
3 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
6 äpplen
100 g margarin
1 dl strösocker
3 dl crème fraiche
4 msk messmör
2 ägg

Blanda ihop alla saker till pajdegen och låt den vila i kylen i 1 timme. Tryck ut degen i en form och för grädda den i 10 min på 200°C. Smält margarinet och tillsätt sockret. Låt det koka tills det fått en ljusbrun färg. Skala och klyfta äpplena och lägg ned dem i såsen. Låt dem sjuda en stund men inte så de blir mjuka. Lägg äpplena i pajskalet och tillsätt crème fraiche och messmör till såsen. Låt puttra nån minut. Vispa upp ägg och tillsätt under omrörning. Häll
blandningen över äpplena och grädda i 25 min på 200°C.

Päronmuffins

200 g riven mandelmassa
2 ägg
¾ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Päron

Blanda mandelmassan med ägg potatismjöl och bakpulver. Smeten ska bara precis blandas. Inte röras för mycket. Fördela den i 12 muffinsformar och stoppa i en bit päron. Grädda i 12-14 min på 200°C.

Tosca

2 ägg
2 dl socker
50 g margarin
¾ dl grädde eller mjölk
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Glasyr:
50 g mandel
50 g margarin
½ dl socker
½ msk mjöl
½ msk mjölk

Blanda samman ingredienserna och häll smeten i en smord form. Grädda i ca 25 min på 175°C. Ta ut och bred på glasyren. Grädda i ca 10 min.

Sockerkaka

3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl mjöl
200 g smält margarin


Blanda alla ingredienserna och häll smeten i en stekpanna. Gräddas i ugn på 150grC tills kakan är gyllenbrun. Ha sedan på rivet apelsinskal.

Björnkaka

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 ½ dl mjölk
100 g smält margarin
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver

Blanda samman alla ingredienser. Häll smeten i en smord form och grädda i ugnen på 175°C tills kakan är gyllenbrun.

Kanelgrottor

7 ½ dl vetemjöl
3 msk socker
225 g margarin
50 g jäst
3 dl mjölk
Fyllning:
50 g mjukt margarin
¾ dl socker
1 msk kanel
ägg till pensling
pärlsocker

Blanda mjöl socker och kallt smör i klickar och hacka samman till en grynig massa. Smula ned jäst i en skål och lös upp med kall mjölk. Häll ned i mjölblandningen. Arbeta till en deg och klick ned i formar. Rör samman allt till fyllningen. Gör hål i varje bulle och klicka ned fyllningen. Låt jäsa i ca 1 timme. Pensla med ägg och ha på strösocker. Gräddas i ca 8-10 min på  225°C

Borgmästerkrans och wienerbröd

1 krans och 12 wienerbröd

50 g jäst
2 ½ dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
½ dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
250 g margarin
Fyllning till kransen:
100 g riven mandelmassa
½ äggvita
Garnering till wienerbröd
Fast sylt
Florsocker+vatten

Smula ned jästen i en degbunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt socker ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den stå kallt i ca 10 min. Skär margarinet i skivor. Kavla ut degen på lätt mjölat bord till ca 30x40 cm.
     Lägg margarinskivorna över ena halvan. Spara ca 2 cm kanter. Vik upp kanterna över margarinet och vik sedan över andra halvan av degen och tryck till i kanterna. Vrid degen så du har den stängda delen mot dig. Kavla rakt framåt och vinkelrätt åt sidan till degen blir ca 30x40 cm. Upprepa margarinsteget igen och därefter två gånger till. Lägg nu degen i folie och låt den ligga kallt i ca 10 min. Riv under tiden mandelmassan och rör ut den med äggvita. Fyllningen får inte vara för lös. Dela degen på mitten och kavla ut den ena halvan till ca 20x50 cm. Bred fyllningen på mitten och vik degen i tre delar på längden. Skär degen med vass kniv i tre delar men låt den sitta ihop i ryggen. Fläta ihop dem löst och forma den till en krans. Lägg kransen på en pappersklädd plåt. Låt kransen jäsa i ca 1 ½ timme.
    Kavla ut den andra deghalvan, inte alltför tunt. Skär den i ca 2-3 cm breda remsor. Dela varje remsa på längden med låt den hänga ihop på mitten. Sno ihop dem och forma dem till knutar. Lägg på pappersklädd plåt och låt jäsa i ca 1 ½ timme. Pensla kransen med ägg och strö över mandelspån. Grädda i ca 20 min på 225°C.
Pensla wienerbröden med ägg och grädda på 250°C. Lägg en klick sylt på de kalla wienerbröden. Rör ut florsocker i vatten till en tjock smet och glasera kakorna dem det



Kanelpinnar

200 g margarin
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk sockerersättning
Topping:
¼ dl sockerersättning
¾ tsk malen kanel


Tärna margarinet. Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt tärningarna och finfördela till en grynig massa. Forma degen till en längd och låt den vila i kylen ett par timmar. Dela degen i 4-5 bitar och rulla till lillfinger tjocka rullar. Skär dessa i 4 cm långa bitar och lägg på en papperstäckt plåt. Pensla med ägg och strö över kanelsockret. Grädda i ca 12 min på 175grC. Låt kallna på galler.

Som ett wienerbröd

150 g margarin
6 dl vetemjöl ca
2 msk socker
2 ägg
¾ dl mjölk eller kaffegrädde
50 g jäst
Fyllning:
50 g margarin
150 g riven mandelmassa

Blanda fettet med en del av mjölet och tillsätt socker ägg och jästen utrörd i mjölken. Arbeta in resten av mjölet och låt degen vila i 10 min. Kavla ut degen till en platta på ca 50x30 cm. Bred på fyllningen och vik plattan dubbel på längden. Skär ca 1 ½ cm breda bitar skär en skåra på mitten och rulla ihop till bullar. Lägg dessa på bakpapper på en plåt och låt jäsa i 40-60 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Gräddas i 8-10 min på 225°C. Låt kallna på galler under bakduk.

Öländsk pepparkaka

1 sats:
6 dl mjöl
1 ½ dl smält margarin
4 ½ dl socker
3 ¾  dl mjölk
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1tsk kryddpeppar
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära

1 ½ sats:
9 dl mjöl
2 ¼ dl smält margarin
6 ¾ socker
5 5/8 dl mjölk
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1tsk kryddpeppar
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära

Blanda samman alla torra ingredienser och rör sedan i mjölk och margarin. Grädda minst en timme på 150°C

Hastbullar med sylt

5 dl vetemjöl 
2 ½ tsk bakpulver
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma/kanel
100 g margarin
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl sylt


Blanda samman mjöl bakpulver socker vaniljsocker och kardemumma i en bunke. Finfördela matfettet i blandningen och tillsätt ägget och mjölken. Klicka ut degen i pappersformar och gör en fördjupning i varje bulle. Sätt i sylten i hålen. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över strösocker. Gräddas i ca 10 min på 225grader






Kolakakaor

200 g smör
1 ¾ dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ msk sirap
2 msk vaniljsocker

Blanda sammas allt. Degen rullas till längder och plattas till med baksidan av en gaffel. Gräddas i 10-11 min på 200°C

Masarinkaka

3 dl vetemjöl
3 dl socker
6 st bittermandlar
20 st sötmandlar
1 ½ dl mjölk
1 ägg
1 tsk bakpulver
150 g smält margarin

Mal bitter och sötmandlarna och blanda samman alla ingredienser. Sätt i smord form och grädda först i 15 min på 175°C. Grädda färdigt på 150°C

Rulltårta

2 ägg
1 ¾ dl socker
1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten
Fyllning:
75 g smör
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinmarmelad
1 ½-2 msk kakao

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan samman resten av ingredienserna och bred ut på bakpapper på en plåt. Grädda på 200°C tills botten får färg. Blanda samman allt till fyllningen bred ut på den svala bottnen och rulla ihop.

Blåbärskaka

2 ägg
1½ dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
5 dl blåbär
2-3 msk socker

Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och sockervitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Tillsätt matfettet. Bred ut smeten i en smord form. Fördela blåbären över kakan men inte ut i kanterna. Strö över socker om så önskas. Gräddas i ca 25 min på 175°C. Serveras ljummen eller kall.

Äppelvetekaka

Botten:
25 g jäst
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
¾ dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
¾ dl farinsocker
2 tsk kanel
50 g hackade nötter
3 syrliga äpplen

Smula ned jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt och häll det över jästen och rör om så det löser sig ordentligt. Tillsätt socker. Arbeta in mjölet till en smidig och blank deg. Låt jäsa i 30 min.
     Rör samman matfett och farinsocker till fyllningen. Hacka nötterna. Ta upp degen och knåda den smidig på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangel ca 20x40 cm. Bred ut sockersmöret över hela kakan. Skala och kärna ur och riv äpplena. Fördela äppelraspet över hela kakan och strö över kanel och nötter. Rulla ihop degkakan och skär 10-12 skivor. Ställ dem med skarven nedåt i en smord form och låt jäsa i 20 min under duk. Pensla med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda i nedre delen i ugnen i 25-35 min på 200°C.

fredag 11 augusti 2017

Sillsallad utan sill

(man kan även ha i sill. 2-4 filéer)
Inlagda eller kokta rödbetor
1 l i små tärningar
2 kokta potatisar
2 dl hackad ättiksgurka
1 dl finhackad rödlök
1 äpple utan skal
1 tsk fransk senap
2 dl gräddfil eller crème fraiche (kan bytas mot iMat fraiche)
örtsalt

Havspaj

Botten:
150 g smör
250 g vetemjöl
100 g gräddfil 10%
½ tsk salt

Knåda degen väl och kyl ett tag. Platta ut degen i en smord form. 
Fyllning:
½-1 lök
100 g svamp
150 g räkor
250 g musslor(pecten islandicus)
1-2 msk gräslök hackad
4 ägg
2 dl grädde
1 tsk lökkrydda
¼ tsk svartpeppar


Hacka löken smått och skär svampen i skivor. Bryn med 2 msk smör i panna och bred ut över pajdegen. Sätt räkor och musslor jämnt över löken. Vispa samman ägg grädden och krydda. Tillsätt gräslöken och häll blandningen över pajen. Baka i 30 min på 200grC längst ned i ugnen. Lax kan användas i stället för musslor och räkor.

Räkor med tomat och fetaost

3 msk olivolja
250 g räkor
1 rödlök finhackad
4-5 tomater i bitar
1 tsk lammkrydda
salt och peppar
100 g fetaost i tärningar

Värm ugnen till 215°C. Sätt en msk olivolja i panna och stek räkorna i 1-2 min. Ta upp räkorna med stekspade och sätt i ugnssäker form. Torka ur pannan. Häll resten av oljan i pannan och stek löken i 3-4 min. Tillsätt tomaterna och lammkryddan. Salta och peppra. Låt sjuda i 3-4 min. Häll detta sedan över räkorna och tillsätt fetaosten ovanpå. Baka i ugnen i 12-15 min eller tills osten börjar få färg.

Lax med rosmarin och färskost

4 skivor lax à 125 g
2-3 msk färsk rosmarin
1 dl kesella gourmet
salt och peppar

Hacka rosmarinen och blanda med kesellan. Smaksätt med salt och peppar. Skär en ficka i laxskivorna och finfördela örtkrämen i dem. Lägg laxen på lätt oljat bakplåtspapper och grädda i 10 min på 225°C. Serveras med haricots verts och potatis eller pasta.

Risotto med kantareller och kyckling

4 port
1 gul lök
2 msk olja
3 dl avorioris
1 dl torrt vitt vin
1 liter svamp- eller hönsbuljong
1 dl grädde
2-3 dl fint riven färsk parmesan
2 msk hackad gräslök
4 kycklingbröst
smör till stekning
svartpeppar
1 liter färska kantareller

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken nåra minuter. Tillsätt ris och rör om. Häll i vin och hälften av buljonen. Sjud under lock rör om då och då. Tillsätt buljong tills  riset är krämigt, ca 30 min. Ta från plattan rör ned grädde parmesan och gräslök. Fräs kycklingbrösten efterstek ca 15 min. Skär i skivor och krydda. Fräs kantarellerna fördela dem och kycklingen över risotton.

Rimmade kycklingklubbor

6 port
6 kycklingklubbor
Lag
6 msk socker
2 msk salt
1 msk krossade vitpepparkorn
2 dl vatten
Kryddor
1 tsk av salt vitlökspulver lökpulver och paprika
¼ tsk vitpeppar

Blanda ihop lagen och häll den i tjock påse. Lägg i kycklingklubborna och knyt igen. Lägg påsen i kylen över natten. Vänd då och då. Torka av klubborna och gnid in dem med kryddblandningen. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form och stek ca 40 min i ugnen på 200°C.

Sommarkyckling

4 port

1 stort paket kycklinglår
salt peppar
2 msk smör
12 små lökar
2 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
½ tsk timjan
200 g sockerärter
persilja

Tina kycklingen. Skala lökarna. Blanda mjöl med lite salt och peppar och vänd kycklingbitarna i det. Bryn köttet vackert brunt på alla sidor i smöret. Tillsätt lökarna och lår dem brynas med en stund. Häll på vin buljong och timjan och låt grytan puttra på svag värme i 20 min eller tills köttet är genomstekt och lossnar från benet. Lägg i sockerärterna och sjud grytan några minuter. Garnera med persilja och servera med potatis eller ris.

Kycklingpaj


4 port
Botten:
200 g smör
4 dl vetemjöl
½ ägg till pensling
Fyllning:
½ grillad urbenad kyckling
50 g fint strimlad bladselleri
100 g tärnad cheddarost
50 g lätt stekt bacon i bitar
1 liten burk skivade champinjoner
½ tsk örtsalt
1 dl crème fraiche


Hacka ihop pajdegen av fett och mjöl. Klä in en pajform ca 24 cm i diameter med 2/3 av pajdegen. Kyl resten. Förgrädda pajskalet 7-8 min på 200grC. Varva ingredienser i pajskalet. Strö lite örtsalt mellan varven. Ringla crème fraiche över alltsammans. Kavla ut resten av degen till ett lock. Nagga locket med gaffel och lägg det ovanpå pajen med fyllningen. Tryck ihop kanterna med gaffel. Pensla med ägg och grädda i 30-40 min på 200C.

Poulet creme fraiche

4 port
1 stor kyckling grillad stekt eller kokt
Sås
4 dl creme fraiche
4 msk chilisås
2 tsk ljus fransk senap
2 tsk dragon
1 tsk franska örter
1 tsk fransk salladskrydda
2 krm salt
1 krm svartpeppar
ev. 2 pressade vitlöksklyftor
Gratinering
2 dl riven ost

Ta bort skinn och ben från kycklingen och dela köttet i mindre bitar. Lägg det i en ugnssäker form. Blanda alla ingredienserna till såsen och häll den över kycklingen. Strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen i 20 min på 200°C.

Kyckling med persikor

900 g kycklinglårfiléer
2 msk vetemjöl
1-2 krm chilipeppar
1 msk spiskummin
3 msk curry
1 burk persikor eller aprikoser
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
rostade pinjenötter


Blanda vetemjöl chilipeppar spiskummin och curry. Lägg i kycklingen och skaka om ordentligt. Bryn bitarna i margarin och lägg över i en gryta. Häll i spadet av persikorna tillsätt ev lite vatten. Pressa i vitlöksklyftorna och låt puttra i 15-20 min. Tillsätt grädden och låt det småputtra lite till. Smaka av med salt och balsamvinäger. Garnera med persikorna och strö över pinjenötterna. Servera med ris.

Kycklingfiléer med basilikafyllning

4 port
4 kycklingfiléer à 125 g
30 g pinjenötter
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
salt
1 msk riven parmesan
2 msk olivolja
svartpeppar
1 kg mogna kvisttomater
2 lökar

Spola kycklingfiléerna under kallt vatten. Torka av dem och skär ett snitt i varje filé med en vass kniv. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna och låt svalna. Skölj torka och hacka basilikan grovt. Skala och hacka en vitlöks klyfta. Mixa basilika nötter vitlök och 1 krm salt i mixer till en slät pesto. Blanda ned ½ msk olivolja och parmesanosten. Smaka av med svartpeppar. Fyll kycklingen med peston och fäst ev ihop med tandpetare. Krydda filéerna på båda sidor med salt och peppar. Hetta upp ½ msk olivolja i en stekpanna och stek filéerna på medelvärme i 5-8 min på varje sida. Gör ett kryss i tomatskalet med en vass kniv och skålla dem i kokande vatten. Skala och tärna dem fint. Skala och hacka löken och den andra vitlöksklyftan. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och frös lök och vitlök tills den mjuknar. Lägg i tomaterna och fräs i 3-5 min. Smaka av med salt och
peppar.

Servera kycklingen på tomatbädd.

Kycklingfärs

500 g kycklingfilé
2 ägg
1 cremè fraiche
2 dl grädde
½ dl potatismjöl
2 tsk salt
citronpeppar
purjolök
morötter
ev basilika

Hacka morötterna och purjolöken och koka i ca 1 min. Kör kycklingen i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna utom morötter och purjolök. Mixa lite till. Rör till sist i morötter och purjolök. Häll smeten i en smord och bröad form. Ställ formen i en större form fylld med vatten och grädda i ugnen ca 1 timme på 175-200°C. Servera med svampsås eller gräddfil och örter.

Citron- och sherrymarinerade kycklingklubbor

4 port
Marinad:
2 msk citronsaft
3 msk sherry eller portvin
1 krm vitpeppar
1 ½ tsk salt
1 msk kinesisk soja
1 msk chilisås
1 tsk torkad mynta eller 1 msk färsk
1 liten gul lök grovhackad

Vispa samman allt till marinaden. Lägg kycklingklubborna i en grov plastpåse och häll på marinaden. Låt stå i kylskåp i några timmar.
    Sätt ugnen på 175°C och stek kycklingen i marinaden i ca 40 min. Sänk värmen om kycklingen får för kraftig färg. Späd skyn med vatten om den blir för stark. Serveras med potatis eller ris.

torsdag 10 augusti 2017

Hostlindring

1 tsk anis
5 dl vatten
1 tsk timjan

Koka anis i vatten i 5 minuter och tillsätt timjan. Låt dra i 10 min och söta med honung när blandningen svalnat.


Koka te på torkade rödklöverblommor. Hjälper vid hosta och heshet

Salvia-te


Häll kokande vatten över salviablad och låt det dra i 4-5 minuter. Sila och drick. Anses hjälpa mot det mesta.

Maskrossirap

2 dubbelnävar blommor
10 dl vatten
600-700 g socker


Klipp bort det gröna under blommorna och koka upp med vattnet. Låt stå över natten och sila. Spara vattnet och tillsätt sockret till detta. Koka 45 min. Kan serveras till glass. Bra mot hosta.

Granskottshonung


Små ljusgröna skott varvas med socker i 7-8 cm breda lager. Skotten överst fylls på efter några dagar sedan ska de stå till hösten då de silas.

Hårtoning på vinbär

5 dl vatten
16 msk svarta vinbär


Koka vinbären i 45 min. Sila av dem och häll avkoket på flaska. Skölj det nytvättade fuktiga håret med avkoket.

Mandelmask

½ äggula
1 msk honung
1½ dl skållad och skalad sötmandel
kokt och avsvalnat vatten


Mal mandeln och tillsätt vatten till det har en konsistens av tjock välling. Blanda i honung och äggula och vispa en liten stund tills allt har blandat sig. Låt masken verka 20-30 min. Skölj av med ljummet vatten.

Acnevatten


Koka potatis och persilja. Spara vattnet och förvara det i kylen. Badda ansiktet med vattnet morgon och kväll. 

Bananmask

1 banan
1 msk honung
5 msk finmald havregryn
lite vatten


Mosa bananen och rör ned honungen och de finmalda havregrynen. Blanda i lite vatten för att få lagom konsistens. Låt verka i 15 min och skölj av med ljummet vatten. Masken är närande och fuktighetsbevarande. 

Jordgubbsmask

5 jordgubbar
2 tsk honung
2 msk yoghurt
finmald sötmandel


Skölj och mosa jordgubbarna. Blanda dem med yoghurt och honung. Mal mandeln till mjöl i en matberedare. Blanda den med det andra och rör väl tills du fått en jämn konsistens. Låt masken verka i 10 min och skölj av med ljummet vatten. Masken har en lätt sammandragande effekt och lämpar sig bäst för fet hud.

Ansiktsvatten mot acne

10 dl vatten 
1 citron
2 msk honung


Koka vattnet och låt svalna tills det är 40C. Pressa i saften av citronen och lös sedan upp honungen. Tvätta acneställena helst 2 gånger om dan.

Citron- eller limekola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron eller 2 lime


Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar ett kulprov. Koktiden är ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Tillsätt citron- eller limeskal. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå ev in i papper och förvara i kyl.